Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 11 juni 2019

De Kamillekes - dansen

De Kamillekes - het bekende dansgroepje van carnavalskeizer Kamiel Sergant - hield het, in 2014, na 45 jaar voor bekeken. De keizer zou het rustiger aan doen omwille van gezondheidsredenen, en dus was meteen ook de toekomst van de dansgroep gehypothekeerd.

Nele Cassiman, die de groep al een paar jaar onder haar vleugels had, hield na het afscheid van Kamiel Sergant de mogelijkheid wel nog even open om voort te doen met De Kamillekes maar hakte uiteindelijk toch de knoop definitief door. 

"De Kamillekes" waren de 'keizergarde', letterlijk de 'bewakers van de keizer'", zegt Mia Sergant, dochter van Kamiel en van haar negende tot haar zevenentwintigste een 'Kamilleke'. "Een keizergarde hangt vast aan de keizer. Als die stopt dan stopt de garde ook."

Mia Sergant (53), Jolanda Loncke (56) en Linda Otte (51) waren erbij van in het begin en diep vanbinnen bleven ze vrolijke dansmariekes.

"Een carnaval is voor mij volmaakt als ik Kamiel en de Kamillekes zie passeren en hij met de popverbranding luidkeels 'Doemen Voesj?!' roept.

Twee generaties Kamillekes hebben dat meegekregen", zegt Jolanda Loncke, Kamilleke sinds 1970. "Vanaf het moment dat de carnavalszottigheid start op zaterdag tot dinsdagnacht kan ik uur per uur zeggen waar de Kamillekes zich bevinden. In de rusthuizen, op de raadszitting, de stoet... Dat zit er nog altijd in."

De drie dames versleten hun beste jaren in de dansgroep van Kamiel Sergant en ze hebben er zeker geen spijt van. "In 1968 bij zijn laatste prinsenverkiezing had mijn vader al danseresjes mee op het podium. Gogogirls waren toen populair en dus had mijn pa logischerwijs ook gogogirls als hij optrad. Mijn zussen en ik liepen om hem aan te moedigen rond met een T-shirt 'go go pa'", zegt Mia Sergant, Kamilleke sinds 1969. 

"In 1969 was er eigenlijk voor het eerst sprake van 'Kamillekes'. Een twintigtal jongens en meisjes ging op een platte wagen mee met keizer Kamiel in de stoet. Ja, er zijn een hele tijd jongens bij de Kamillekes geweest. Zij trommelden, wij dansten. Maar omdat de trommelende mannen toch wat in de schaduw bleven van de huppelende meisjes, groeide het uiteindelijk uit tot een meisjesgroep."

De allereerste wagen met Kamillekes in 1969

Uit het dansgroepje ontstaat in 1970 trouwens ook een damesvoetbalploeg. 
"Uit zottigheid hadden we eens gezegd dat we graag eens een voetbalmatch wilden spelen. Dus deden we mee aan een tornooi waarin we onder meer tegen 'De Stinnekes' uit Meldert - de ploeg van Anny De Maght - speelden. 
We wonnen het tornooi en van het een kwam het ander en uiteindelijk hebben we de eerste officiële damesvoetbalploeg van België opgericht", zegt Mia Sergant.

In 1977 krijgen de Kamillekes het stamnummer 8511. "Het is nog altijd de oudste damesvoetbalclub van België", zegt Mia. In Aalst kent iedereen de club als 'De Kamillekes' maar de officiële naam is nu 'VC Dames Eendracht Aalst'.
Meer over de voetbalploeg : HIER

Jolanda, Linda en Mia (links op de foto) in 1979

Ondertussen zijn Kamiel Sergant en zijn Kamillekes graag geziene gasten op televisie. Ze treden op en ontmoeten de Vlaamse sterren, van Nicole en Hugo tot Willy Sommers. 
De meisjes reizen naar Londen, Amsterdam, Duitsland en Kopenhagen. Ze zien een stukje van de wereld dankzij Kamiel Sergant, maar krijgen van hem ook een belangrijke les mee. 

"Op onze agenda stond er bij enkele activiteiten 'verplicht aanwezig'. Dat waren de optredens in de rusthuizen", klinkt het bij de dames. "Hij wilde ook dat we de senioren uit hun stoel haalden en ermee dansten. Ik werk nu in een woonzorgcentrum en heb het Kamillekes-effect gemerkt. Mensen die een heel jaar op hun kamer zitten, komen maar één keer buiten en dat is wanneer de Kamillekes langskomen", zegt Jolanda.

"Er werd ook niet gediscrimineerd. Iedereen mocht meedoen. Dik, dun, groot, klein. Wat niet wil zeggen dat de dansjes niet perfect moesten zijn. We zijn er al een tijdje uit, maar de danspasjes van 40 jaar geleden kan ik nog perfect", zegt Linda Otte, sinds 1974 bij de Kamillekes.

"Eens een Kamilleke, altijd een Kamilleke".

Mia Sergant, Linda Otte en Jolanda Loncke kennen nog steeds de danspasjes

Eind augustus 2014 moest er een beslissing genomen worden, want de stad Aalst wou weten of er in de carnavalshallen nog een plaatsje gereserveerd moest worden voor de praalwagen van Kamiel. Mia Sergant en Nele Cassiman kregen bedenktijd en overlegden.

"Ik heb Nele gecontacteerd met de vraag of ze nu wou doorgaan met De Kamillekes. Ze vond het beter om de knoop door te hakken en te stoppen. 
Kamiel stopt met carnaval en De Kamillekes ook en zo is het goed", zegt Mia Sergant. 

Door deze beslissing dreigde echter ook de wagen, die al zo lang meeging, verloren te gaan. Om dat te kunnen vermijden, werd deze verkocht.  Deze wagen werd getrokken door een stokoude Mercedes, die er al een jaar of 40 opzitten had. Enkele technische mankementjes mochten de koop niet in de weg staan.
Het was de groep 'Denjer Enjeren' die de wagen kocht. De opbrengst ging naar de door brand getroffen groep 'Geloeif mè Goed'. 
Het waren de Kamillekes zelf die dat jaar nog eens te zien waren op de wagen van deze groep, en hiermee zorgden voor een eervol afscheid. Dat was trouwens helemaal in de lijn van het onderwerp van de groep dat jaar : 'Weir, de Denjeren enjeren, vinnen het vandoeng om ierbetoein te betoigen oon Kamiel en zen Kamillekes, en hen hier nog insj in de blommekes te zetten'.


Bronnen : 

Tekst en foto's : HLN 5/9/2014 - 22/10/2014
Stadsradio Goeiedag interview carnavalsdagen 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.