Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 12 juni 2019

Den eirtenkasser

Eén van de meest gekende Eirtenkassers was Camiel De Kerpel (Erpe 1904 - Aalst 1971).

Hij was altijd op post tijdens de thuismatchen van "Den Eendracht" en na afloop van de wedstrijden ging hij thuis ook nog langs bij zijn vaste klanten.

Hij verkocht niet alleen gekaste erwten maar ook nog droge saucissen.
Op zijn fiets stond vooraan een grote rieten mand met een groot zwart bord met zijn naam en adres op.
Volgens dit bord verkocht hij dus "erwten en saucissen".
Hij woonde destijds op de Schietbaan nr. 83.

Ook de 'Ottoeys'waren gekende ‘Eirtenkassers’, evenals 'Lucienneken'en 'Dominique' (van mekontjen)

De laatste echte erwtenman is overleden in 2006. 
Dat was 'De Freddy', zoon van bovengenoemde Dominique. 
Ze woonden toen in een klein huisje boven aan de Zavelstraat te Erembodegem, nu Pereboomstraat. 

Toen Freddy de ronde overnam van Dominque ging de kwaliteit van de gekaste erwten jammer genoeg wel wat achteruit

Hij was tot begin jaren 90 actief als erwtenkasser. Door problemen met de RVA, die op dagen dat hij erwten wou verkopen zijn stempelgeld wou inhouden, is hij er noodgedwongen mee gestopt.  Het was een bijverdienste die amper iets opbracht, maar hij wou de traditie voortzetten die hij erfde van zijn vader en diens vader. Het recept voor de erwten hield hij angstvallig verborgen. Het moest een Aalsterse traditie blijven, en hij wou dan ook zijn geheimen niet prijs geven.

Freddy was vooral actief tijdens carnaval, voetbal- en kaatswedstrijden, het criterium en nog tal van andere grote evenementen.

Artikel over de Eirtenkasser Ottoey :


Over de oude generatie 'Ottoey' is trouwens een schilderijtje gemaakt. Het is een werkje uit olieverf, gemaakt in 1969 door Emiel s.j. Van der linden. Het werk heeft volgende afmetingen 16.5 x 11.6 cm en heeft als titel "Bert met ‘gekaste’ erwtjes en paardesaucis".
Het schilderij stelt voor : Ottoy uit de Doolhofstraat (periode 1895), die leurde met een karretje fruit, maar eigenlijk meer gekend was als verkoper van gekaste erwten, boestring en paardenkallekes. Hij verkocht ze op de kaatsspelen op de Houtmarkt en de voetbalmatchen. Zijn gekaste erwten werden met een decilitermaatje gewoon in de vestzakken van de kopers gegoten.

Freddy Ottoey met zijn gekende mand …

HIER vinden jullie trouwens het recept terug om erwten te 'kassen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.