Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zondag 7 juni 2020

Rugbyclub RC Aalst

Het moest er ooit eens van komen ...

Nadat Aalst Dendermonde al jarenlang aftroeft met de jaarlijkse rondgang van het fiere ros Balatum (in Dendermonde de 10 jaarlijkse ommegang van den ezel / ros Beiaard) gaan we ook op sportief vlak eens proberen om onze lieve buren te overtreffen.

België heeft niet meteen de reputatie om een rugbyminnend land te zijn, wij houden meer van wielrennen en voetbal, en toch heeft onze buurgemeente reeds jarenlang een niet slecht boerende rugbyclub (om heel eerlijk te zijn, ze staan zelfs aan de top)… terwijl Aalst op dat gebied eigenlijk niets te bieden heeft  


Laat ons vaststellen dat de bekendste rugbyspeler die ooit in onze keizerlijke stee vertoefde eigenlijk de Franse speler Anton Iriart van XV Cors uit Bosvoorde was die in 2015 … in het ASZ terechtkwam na een hartinfarct tijdens een wedstrijd … in Dendermonde.

De hoogste tijd dus om voor wat gezonde concurrentie en tegenstand te zorgen dachten Eline Claes, Peter Marquebreuck en Maxim Pauwels, de drie oprichters van rugbyclub ‘RC Aalst’.

Ze vroegen zich af of het mogelijk zou zijn om in ons Oilsjt te starten met een club die zich zowel sociaal als respectvol zou kunnen profileren in de beleving van de rugbysport.

De ambitie bestond dus al langer, en vooral toen bleek dat er in Oost-Vlaanderen zeker nog plaats vrij was voor enthousiastelingen was men definitief vertrokken.

De club zag eigenlijk al het levenslicht in januari 2020, maar door de heersende coronacrisis en het feit dat ook de rugbyspelers niet meer uit hun kot mochten komen om te trainen, werd de openbaring uitgesteld tot in juni. 
Van zodra de veiligheidsraad bekend maakte dat trainingen in open lucht opnieuw zouden kunnen, stonden de enthousiastelingen al te trappelen van ongeduld om er eindelijk ‘écht’ aan te kunnen beginnen.

Met de steun van de stad Aalst en SportAG is het voor de club mogelijk om te trainen op de terreinen van het Beukenhof en het Osbroek.

Eline, de gloednieuwe voorzitter, komt overgewaaid van de rugbyclub van Gent.
Ze was er trainer en gedurende twee jaar was ze er ook voorzitter, trouwens één van de eerste vrouwelijke voorzitters van België. Zelf heeft ze ook gespeeld, maar omwille van een hardnekkige blessure zal haar taak vooral bestaan uit de dagelijkse leiding van de club.

Peter, die de taak van secretaris op zich neemt, daarentegen heeft helemaal geen verleden in de rugbywereld.
Hij vindt de sfeer het belangrijkste en kijkt er naar uit om deze sportieve uitdaging mee te helpen aangaan.
Hij is ‘zware supporter’ van het team van Zuid-Afrika, de huidige wereldkampioen en probeerde in eerste instantie in Erpe-Mere, zijn woonplaats, al een club op te richten. Het werd echter Aalst …

Maxim, de penningmeester, stond in 2007 aan de wieg van de rugbyploeg van het Sint Jozefscollege en is het spelletje altijd blijven meespelen.
Aan de Univ van Gent was hij dan ook lang speler en trainer van de universiteitsploeg. Sedert 2019 is hij terug actief als speler bij RC Meetjesland maar gezien het zijn droom als Aalstenaar was (hij is van Meldert) om een club in eigen stad te hebben, zette hij ook heel graag zij schouders onder dit project.

Starten doen ze in de regionale competitie, maar de ambities liggen hoger.
Binnen dit en een vijftal jaren zouden ze willen promoveren naar de nationale competitie, liefst dan nog met zowel een vrouwen- als een mannenploeg.  Ook een degelijke jeugdwerking staat op het programma, en als het even kan zou men ook een Mixar-ploeg willen afvaardigen naar het tornooi van Cork in Ierland. Dat laatste zou zelfs al in de agenda van 2021 gemarkeerd staan.

Mixar staat voor ‘MIXed Ability Rugby’ en is een ploeg bestaande uit zowel spelers met als zonder beperking.

Sedert 29 maart 2020 is de club ‘on air’ via Facebook en sedert 4 mei beschikken ze ook over een logo. Het was Johannes Mortier die het goede nieuws kreeg dat zijn ontwerp gekozen werd. We zien duidelijk de rugbypalen en een rugbybal (die eigenlijk ook wel een beetje doet denken aan een ajuintje, niet?)

Het bijpassende motto?    ‘Graalek Oilsjterse Rugby’ …

Op 2 juni werd ook Instagram toegevoegd aan de contactgegevens.

Hoewel rugby een echte contactsport is, zal het tijdens de eerste trainingen vooral over de tactiek gaan. Contact zit er door de corona immers nog niet echt in, maar er zijn wel veel spelsituaties die men perfect kan simuleren. Tackelen bijvoorbeeld zou kunnen geoefend worden op ‘tackle bags’, die na elk contact uiteraard telkens opnieuw zullen ontsmet worden.

De eerste initiatietrainingen vonden plaats op 10 en 12 juni.

Op 27/9/2020 volgde een persbericht van de club : Rugbyclub Aalst gaat entente aan met Lokeren

Met voorlopig 22 aangesloten leden heeft Rugbyclub Aalst alvast een vliegende start genomen ondanks de coronacrisis. Om geïnteresseerde leden ook de nodige matchervaring te laten opdoen, hebben de bestuursleden van RC Aalst en RC Lokeren besloten om de krachten te bundelen.

Lokeren en Aalst waren op rugbyvlak al even on speaking terms, het waren de leden van Aalst die vrijdag op een ledenoverleg de keuze kregen om deze samenwerking op te starten.   RC Aalst zal twee keer per week eigen trainingen blijven organiseren met coach Samuel Drai, maar er zullen ook gemeenschappelijke trainingen komen om op elkaar ingespeeld te raken. De clubs en hun coaches maken hierover afspraken. De spelers blijven ook aangesloten bij de eigen club.

“De bedoeling is om onze spelers ook te laten proeven van een echte wedstrijd. Wie minuten wil pakken en de fysiek testen tegen een echte tegenstander, heeft hiervoor nu de mogelijkheid” aldus RCA-voorzitter Eline Claes.

Aalst en Lokeren zullen in entente competitie spelen, wat maakt dat de thuiswedstrijden zullen doorgaan in Lokeren.  RC Aalst is nog steeds met de stad aan het zoeken naar een geschikt rugbyveld.

De entente kreeg zelfs al een culinaire insteek: Lokerse paardenworst met ajuin klinkt niet slecht.

Eline ziet het als een volgende stap in de ontwikkeling van de club: “we blijven groeien en zullen op termijn zeker met een eigen seniorenteam aantreden. De samenwerking met Lokeren is een goed voorbeeld van streekgenoten die elkaar omhoog duwen. We kijken alvast enorm uit naar de samenwerking.”

Aalst-Lokeren werd ingedeeld in de poule regionale 2 – Oost met clubs als Celtic 3, Vorst, Tongeren en Heusden-Zolder.


Rugby wordt in 121 landen gespeeld door 8,5 miljoen spelers waarvan 2,2 miljoen vrouwen. Het WK rugby is na het WK voetbal en de Olympische Spelen zelfs het 3de grootste sportevenement ter wereld!

De Belgische Rugby Bond (Frans: Fédération Belge de Rugby) wordt afgekort met FBRB en is de Belgische sportbond die verantwoordelijk is voor het organiseren en ontwikkelen van rugby in België. 


De federatie werd opgericht 24 november 1931, was één van de oprichters van de FIRA - Association Européenne de Rugby op 2 januari 1934, en is daarmee dan ook meteen één van de oudste Europese federaties. 
De bond werd opgericht op initiatief van de Rugby Club Français, die in 1910 was opgericht door Jean Rey, een toekomstig eerste trainer van het nationale team. 
Het waren wel de Britten van de British Sport Club uit Antwerpen, opgericht in 1919 en Brussel (1925), die rugby hadden verspreid in België. De eerste raad van bestuur werd gehouden op 20 januari 1932.

De eerste wedstrijd van het nationale ploeg werd georganiseerd 13 maart 1932 en eindigde in een gelijkspel in Nederland, 6-6. Vanaf 1932 speelden ze een jaarlijkse wedstrijd tegen Nederland. 

Ook na de Tweede Wereldoorlog speelde België vooral tegen Nederland. De meeste van deze wedstrijden wonnen ze. 

In de jaren 60 ging België steeds meer tegen andere landen spelen, zoals bijvoorbeeld tegen Spanje. Deze nieuwe tegenstanders bleken echter een maatje te groot voor België en dus kreeg de sport nog niet echt de aandacht die bijvoorbeeld het voetbal toen wel had. 

Vanaf de jaren '80 gingen we echter veel meer wedstrijden spelen en ook tegen steeds meer verschillende tegenstanders uit Europa. 
Het spelritme steeg zienderogen en sedert de eeuwwisseling slaagden de Belgen er dan ook in om gestaag te klimmen op de wereldranglijst. 



Tegenwoordig komt België uit in de hoogste klasse van het Rugby Europe International Championships. Dit is de hoogste Europese klasse onder het gesloten Zeslandentoernooi.

Eén van de bekendste spelers van het Belgische rugbyteam was wel Jacques Rogge, de latere voorzitter van het IOC.

De bond staat in voor de nationale ploegen en de nationale competities, de provinciale competities en de organisatie van districten, clubs, managers, spelers, trainers, onderwijzers en ambtenaren in de rugbysport. 
De FBRB heeft twee regionale takken, namelijk de VRB (Rugby Vlaanderen) in Vlaanderen en de ligue francophone belge de rugby (LBFR) in Franstalig België.

Rugby Vlaanderen ondersteunt logischerwijs in Vlaanderen de clubs die vormgeven aan de groei van de sport. De organisatie voorziet in opleidingen tot scheidsrechter, trainer en een grote focus op jeugdwerking. Voor clubs zijn zij een enorme steun, zowel voor administratieve en materiële steun.

Of men in Aalst al aan het denken is aan de nationale ploeg, dat is niet meteen duidelijk, maar dat men in de nieuwe club niet vies is van enkele straffe statements valt af te leiden uit hun Facebookposts en info op het internet.

“Rugby is a hooligan’s game played by gentlemen, in Oilsjt zentj Ajoinen”

en op 17 mei ter gelegenheid van de internationale dag tegen holibi-en transfobie: 

Bronnen :

HLN 04/06/2020
rcaalst.be
FacebookPagina Rugbyclub Aalst 27/9/2020
Het Nieuwsblad 8/6/2015
sportkipik.be
rugby.vlaanderen/team/sint-jozefscollege-aalst/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.