Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zaterdag 31 augustus 2024

Adolf De Buck (in memoriam)

31 augustus 2024: 40ste overlijdensverjaardag van deze populaire oud-Rode Duivel (8 caps) 

Adolf Emilius “Dolf” De Buck werd in Aalst geboren op 1 december 1920, sloot zich rond 1930 als jeugdspeler aan bij Eendracht Aalst en doorliep er alle jeugdcategorieën. 


Begin 1936 debuteerde de verdediger in het eerste elftal, toen de club in Derde Klasse speelde.                
In zijn eerste seizoen maakte De Buck deel uit van de ploeg die kampioen werd en naar Tweede Klasse promoveerde. 

In 1939 werden “den Iendracht” wederom kampioen en konden ze voor het eerst in hun bestaan stijgen naar de hoogste voetbalklasse.

De Belgische competitie lag toen - logischerwijs -voor een groot deel stil door de Tweede Wereldoorlog, maar in de zogenaamde  'noodkampioenschappen' kon Aalst zich toch steeds redden in de Eerste Klasse.                                                             
In 1947 zakten de ajuinen weliswaar terug naar de Tweede Klasse, vier jaar later in 1951 degradeerde wit-zwart zelfs naar Derde. 

Tussen 1945 en 1948 werd “Dolf” 16 keer geselecteerd voor de nationale ploeg (zelfs toen Eendracht Aalst in de Tweede Klasse uitkwam), en speelde uiteindelijk 8 interlands. 

Zijn debuutmatch was op 23 februari 1946 tegen Luxemburg. Deze vriendschappelijke match werd gewonnen met maar liefst 7-0.
Hierbij een afbeelding van 'Dolf' tijdens de ploegvoorstelling.


Zijn laatste 'cap' haalde hij op 6 juni 1948, toen België Frankrijk versloeg met 4-2.

Op 24 december 1951 werd Adolf gehuldigd voor zijn 500ste wedstrijd in hogere afdeling. Dit gebeurde voor de wedstrijd van Aalst tegen Oostende. 
De Buck kreeg er gezelschap van Willy De Neef die toen net kampioen van België geworden was in de atletiek. 


Het was niet altijd even gemakkelijk, maar toch bleef De Buck bij “den Iendracht”.
Tot in het seizoen 1955-1956 wanneer de Aalstenaar een punt zette achter zijn mooie voetballoopbaan. 

Hij speelde ruim 600 wedstrijden voor zijn club, waarvan 185 matchen in Eerste Klasse.
Hij scoorde, als verdediger, 23 doelpunten, een puike prestatie dus. 

In de latere jaren 50 zette hij zijn carrière verder als cafébaas. Zijn 'café sportlokaal' was terug te vinden op de Grote Markt in Aalst.  Tegenwoordig vinden we daar de McDonald's terug. 


Op 31 augustus 1984 overleed Adolf De Buck in “zijn” Aalst op amper 63-jarige leeftijd.


Bronnen

eu-football.info
belgiumsoccershistory.com
Adolf ploegopstelling 1946 via MadeInAalst
Reklame Sportlokaal 1950 via MadeInAalst
Huldiging 1951 via MadeInAalst

maandag 19 augustus 2024

Eendracht Aalst Lede

Na de officiële bekendmaking van de nieuwe fusieclub EA-Lede, werd op 16 augustus 2024 met de verschillende partijen (bestuur en stad ) samen gezeten in het Pierre Cornelisstadion om enkele zaken te bespreken ter voorbereiding van het seizoen.

De Supportersfederatie EA-Lede verduidelijken :
De afgelopen weken werd met man en macht gewerkt om zowel het jeugdcentrum Zandberg als het Pierre Cornelisstadion in orde te krijgen voor de start van de eerste wedstrijden. 
Dankzij de hulp van veel vrijwilligers, de stadsdiensten en vele clubmedewerkers komt er stilaan licht aan het einde van de tunnel. 
Echter, moesten we constateren dat de staat van de staantribune het vandaag niet toelaat om op een kwalitatieve manier fans te ontvangen."

Gebrekkig sanitair, kantines met vochtproblemen en overwoekering van onkruid en planten zijn de grootste oorzaak van het probleem.

Enkele dagen later, op 19 augustus verschenen er zowel oproepen naar spelers toe, als oproepen naar trainers toe. Er is duidelijk nog veel werk om van deze fusieclub terug één geheel te maken. 

EA Lede opende de competitie '24-'25 op 1 september 2024 met een overwinning tegen Jong Beerschot. Het werd 1-0.

Bronnen :

HLN lokaal
PersRegioDender
Goeiedag radio