Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

donderdag 4 augustus 2022

Prinsjen van Oilsjt : 2023 : Wie werret?

Na een moeilijke drie jaar van prinsj Yvan (in 2020 brak de covid pandemie uit de week na carnaval, in 2021 werd carnaval wegens dezelfde reden volledig geannuleerd, in 2022 werd beslist om carnaval in een miniversie en door privé-initiatief te laten doorgaan) leken de grote problemen van de baan en zou de Oilsjteneer opnieuw Oilsjteneer kunnen zijn. 

Na twee jaar zonder officieel carnaval lijkt het er nu toch op dat carnaval 2023 opnieuw in alle hevigheid zou kunnen losbarsten.
De carnavalswerkhallen zullen opnieuw iedereen zonder problemen kunnen ontvangen om aan de wagens te werken, en er werd nu ook bekend gemaakt dat er onder deze gunstige omstandigheden ook een nieuwe prinsenverkiezing zou komen. ‘Nieuw’ dekt trouwens de volledige lading, want wegens ‘geen beschikbaarheid meer van ‘De Flora’’, die ondertussen helemaal afgebroken is, werd gezocht naar een nieuw alternatief om dit grote evenement toch op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. 

Vorig jaar werd even geopperd voor een grote tent op de parking van de Keizershallen, maar dat idee ging niet door door de nieuwe afgelasting van de verkiezing, en door een nieuwe evaluatie van dit idee voor de volgende edities, werd het toch maar afgevoerd.
 
Het werd een heel speciale keuze en ook het moment van de verkiezingen zorgde voor heel wat verbazing. 
Daar waar normaal gezien de kandidaten worden voorgesteld tijdens het Driekoningenfeest en de verkiezingen enkele weken voor carnaval plaatsvinden, werd de datum dit jaar op 8 oktober geprikt … en het feestje zou doorgaan in open lucht … op de Grote Markt.

“Tijdens de winter zou het weer wat slechter kunnen gaan met de coronacijfers. Als we het nog in oktober doen, én in openlucht, dan is het veiliger en hebben we meer kans dat het mag plaatsvinden. Begin oktober zou het ook nog relatief goed weer zijn.", verklaarde de burgemeester deze keuze.

Hij wil de Grote Markt daarmee ook teruggeven aan de carnavalisten, en hij hoopt dat dit niet alleen dit jaar het geval zal zijn. 

"We hopen dat we dan ook op de Grote Markt kunnen blijven. Dat is niet alleen goed voor de carnavalisten, maar ook voor de horeca. Die avond is sowieso een belangrijke feestavond. Het is de bedoeling om het een nieuwe vaste datum en nieuwe vaste plek te geven. We kunnen alleen maar leren uit deze nieuwe eerste editie. Bij mijn weten is een prinsenverkiezing in openlucht trouwens een unicum. Normaal vond het altijd plaats in besloten ruimte."

Het evenement zal dus vallen of staan met het weer, hoewel er dus genoeg ‘vluchtwegen’ zouden zijn dankzij de nabijheid van de horeca. 
Een goede zaak voor deze horeca dus, die na een paar moeilijke jaren opnieuw het gezelschap zal krijgen van de carnavalisten 

In ‘een normaal jaar’ kan je zo rond mei al de voorstelling van een kandidaat-prins carnaval volgen.
Hier en daar zijn dan al promoteams te vinden in cafés en op evenementen en ‘de pompiers’ worden gretig gebruikt om van eetfestijn naar eetfestijn te bollen, allemaal in de kleuren van hun kandidaat uiteraard.
We hebben het allemaal wat moeten missen, maar het komt terug … al zal het nog niet echt voor dit jaar zijn, want er is maar één kandidaat …

Nadat de Chinezen in 2019-2020 een ander plan hadden, en er geen verkiezing was, deed kandidaat Jordi ook in ‘22 een tweede poging om zijn droom te verwezenlijken.

Er moest toen nog nagekeken worden wat mogelijk was, op welke manier men het zou aanpakken, en hoe het allemaal zou (moeten) verlopen.

Op 9 oktober ’21 werd zijn campagne afgetrapt, weliswaar zonder campagnelied wegens 'nog niet af' en ook geen grote heisa. Yordi voorzag trouwens ook geen grote eigen activiteiten. Hij verkoos om bij elke groep minstens één activiteit mee te doen, maar zelf niet te veel in het vaarwater van de reeds erg getroffen collega's te willen komen. 

Wel organiseerde hij reeds een campagnebal dat doorging op 30 oktober ’21 in 'Het Forum'.... 
En het werd een knalfeest …  Het was heel duidelijk dat de carnavalisten zich hierop verheugd hadden. Eindelijk nog eens zot doen, eindelijk nog eens uit de bol gaan … en eindelijk nog eens een écht evenement …

Er was dus opnieuw een sociaal leven voor de carnavalisten. Ze konden terug uitkijken naar iets.
Er was opnieuw eventjes vriendschap, creatief bezig zijn, carnaval ‘beleven’ niet enkel tijdens de drie dagen, maar een groot gedeelte van het jaar door ...
Tot de beslissing van de veiligheidscel en de burgemeester om carnaval ook dit jaar nog eventjes te begraven, en dus ook geen prins aan te duiden. 

Opnieuw een ‘no go’ dus, en opnieuw een jaar op het wachtbankje. 

Dit jaar moet dus hét jaar van Jordi worden …  Door de vervroegde verkiezingen en het feit dat hij als enige kandidaat mag aantreden, weten we vrij zeker dat zijn kandidatuur dit jaar wel succesvol zal zijn. 

Maar wie is nu eigenlijk de kandidaat ? 

Yordi Ringoir is geen onbekende in de carnavalswereld, en zijn tekentalent hielp hem daarbij.
Hij ontwierp namelijk de carnavalsaffiche in 2019.

Carnavalisten ‘zijn gebeten van carnaval’, en vandaar kwam ook het idee om zijn affiche te maken.
Het werd een voil Jannet die in een ajuin bijt, twee symbolen die Aalst moeten karakteriseren.

Eigenlijk was het één van de eerste jaren dat er niet onmiddellijk commotie ontstond over ‘de affiche’, hét gespreksonderwerp bij de Oilsjteneer elk jaar, dus het mocht duidelijk zijn dat dit ontwerp wel gesmaakt werd door de meeste stadsgenoten.
 
Ook in 2006 had hij al eens deelgenomen aan de wedstrijd, maar toen zonder succes.
Deze poging was een dubbele … de niet verkozen affiche ging naar ‘De Jefkes’ en werd gebruikt als kleurplaat voor de 50ste editie van hun kindercarnaval.
 
Yordi ontwierp echter niet enkel de Aalsterse carnavalsaffiche van 2019, neen ook in Sint Truiden kennen ze ondertussen zijn tekentalenten. Ook de carnavalsaffiche daar werd dat jaar immers ontworpen door onze tekenende Aalstenaar.

Niet enkel affiches staan trouwens in zijn portfolio. Hij tekende ook tal van andere logo’s, karikaturen en posters, waaronder een mooie poster als eerbetoon aan Kamiel Sergant die overleed in juni 2021. De stad heeft toen meteen 5.000 exemplaren laten drukken en de Aalstenaars konden er gratis eentje afhalen in het administratief centrum, het toeristisch infokantoor en het stedelijk museum.
 
‘Meester Yordi’ (°22/11/1991) is kleuterleider van beroep en kan rekenen op heel wat steun van zijn collega’s.
 
Yordi is een carnavalist in hart en nieren. Sinds heel jonge leeftijd is hij als ‘jongen van de Veirkemert’ werd hij als het ware in het wereldje ‘gesmeten’, ook al omdat zijn moeder een café had en hij de carnavalisten zowel binnen als buiten zag gaan.
In de vriendenboekjes van vroeger schreef hij bij 'wat wil ik later worden?' steevast 'prins carnaval Aalst'. 

Opnieuw een kandidaat met een 'carnavalservaring' ... en dat zien we natuurlijk graag. 

Eén kandidaat dus maar, maar het is geen unicum, want ook prinsj Kristof en prinsj Stephanie werden zonder tegenstand verkozen. 
Geen verkiezing wil niet zeggen 'geen show', en dat is wat Yordi dus gaat doen : show geven op zaterdagavond 8/10/2022.


 
--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---


Bronnen :
 
TV Oost 14/07/2021
Facebookpagina Yordi Ringoir
City Music – Ajoin Music interview 15/01/2019
Interview Pascal Maesschalck voor DRA TV
hbvl.be
Foto affiche Het Laatste Nieuws / lds /

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.