Nieuws uit Aalst

--------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

vrijdag 1 oktober 2021

Prinsjen van Oilsjt : 2022 : Yvan De Boitselier

Het werd bij de beschrijving van vorig jaar al aangehaald, Aalst kende het jammere unicum voor de geschiedenis dat er geen prinsenverkiezing was voor 2021, en dat een prins een 'herkansing' kreeg om toch zijn jaar op een positieve manier te kunnen beleven.

21/09/2021 … een bevrijdende dag voor de Aalsterse carnavalswereld.
Nadat eerder al de carnavalswerkhallen werden opengesteld werd nu ook bekend gemaakt dat het stadsbestuur de inschrijvingsperiode voor de prinsenverkiezing van Aalst carnaval geopend heeft.

Het werd echter opnieuw een domper ... 

Gezien het virus ons bleef beheersen en er in de eerste helft van het jaar nog geen sprake was van horeca, eetfestijnen of andere groepsactiviteiten, én gezien ook ook andere steden en gemeenten het feestje afgelasten, én er daarenboven ook negatieve klanken kwamen van op federaal vlak, zag men ook een officiële organisatie van carnaval 2022 in het water vallen.

De prinsenverkiezing werd in elk geval al geannuleerd en prinsj Yvan ’20 zou dus opnieuw een jaartje mogen breien aan zijn ambtstermijn. Op een jammere manier dus, maar het was niet anders ...

Opnieuw geen carnaval dus ...?!?

Eigenlijk dus niet, maar ... Aalst zou Aalst niet zijn, mochten er geen oplossingen gezocht (en gevonden) worden. 

“De keuze om de stoet af te gelasten werd al een tijdje geleden gemaakt, maar er is nog steeds individuele vrijheid om er zelf iets van te maken", vertelde de burgemeester. "Er is ook een winterfoor en het is vakantieperiode. De stoet is afgeschaft, maar de horeca blijft open en er is ook geen verkleedverbod, dus we mogen en kunnen de mensen wel iets gunnen. De horeca komt uit een lastige periode, als zij op een authentieke en veilige manier iets willen organiseren, waarom niet. Zolang het maar kan en past binnen de veiligheidsvoorschriften."

Deze verklaring kwam er nadat enkele creatievelingen hadden opgeroepen tot een ‘kaffeekeskarnaval’.
Het waren Willy Berghman en Petra Verleysen die via de Facebookgroep ‘Wie goot er nor carnaval’ opriepen om het feestje toch te laten doorgaan, en de maar liefst 6000 leden van de groep zorgden ervoor dat heel wat horecazaken geïnteresseerd waren om mee te doen aan deze organisatie. 

Het stadsbestuur ging in overleg met de horeca-uitbaters en securitydiensten om het allemaal ‘binnen de lijntjes’ te proberen houden.. 
Alles diende uiteraard wel veilig te verlopen, en dus werden extra politieagenten ingezet die erop toe dienden te zien dat er niet te veel volk samengepropt in de cafés zat. 
“We willen de uitbaters en de feestvierders vrijheid geven, maar we moeten een evenwicht vinden tussen gezondheid, economie en veiligheid", aldus de burgervader.

En zo geschiedde ... Aalst kende een fantastische editie van het volksfeest en er werden geen abnormale incidenten vastgesteld. 
Dat het ‘speciaal’ werd, is wel het minste wat kan gezegd worden. 

Geen pompiers, geen elektronisch versterkte muziek en geen terrassen, maar er kwam wel een ‘kaffeikeskarnavalskoort’, een kaart waarop de drukte in de deelnemende café’s ‘in realtime’ kon opgevolgd worden (hoewel de ‘in real time’ soms wel wat haperde).
Er kwam een ‘kaffeikesprinsj’, ‘prinsj Sjalen’, die samen met de officiële prins ‘Yvan’ enkele honneurs waarnam. 

Yvan opende – in afwezigheid van de officiële instanties – zelf de Winterfoor en bezocht, samen met zijn entourage, het kerkhof waar ode werd gebracht aan de overleden karnavalisten. 

De reglementeringen werden ‘last minute’ toch nog versoepeld, waardoor een ‘raamverkoop’ wel mogelijk werd. Verder werd door de stad sanitair voorzien en werd de carnavalisten toegestaan het terras van hun geliefde ‘kaffeiken’ te bezoeken. Weliswaar werden de terrassen voorzien van witte stippen en strepen ... Binnen de lijntjes waren glazen toegestaan, erbuiten niet.

Hoewel de stad niets ‘organiseerde’, zorgde men toch voor de veiligheid van de deelnemers (sanitair, rode kruis, aanwezigheid politie, ...). 
Ook de winkeliers dachten aan hun veiligheid en timmerden meteen de etallagevensters dicht ... net zoals bij een ‘gewone’ karnaval dus. 

De Voil Janetten stapten een alternatieve stoet (‘op den boigank’ want er werden geen straten afgesloten), er werden maar liefst twee alternatieve ajuinworpen georganiseerd (eentje op de Grote Markt en eentje in de August Marcelstraat), en zelfs voor de popverbranding werd een oplossing gevonden door in beperkte kring een pop van de Zwisjelmoizen in brand gestoken werd. Dit was trouwens ook in 2021 al het geval. 
Een kopie van deze pop maakte, onder begeleiding van doedelzakmuziek en duizenden aanwezigen, dan nog een toertje rond de Grote Markt. Hendrik Daelman mocht zijn ‘Oilsjt goi stad van men droeimen’ kwelen vanop het balkon ... naast het stadhuis en zorgde daarmee voor een schitterende en waardige afsluiter van karnaval 2022.

Het werd allemaal, ondanks de regelgeving, oogluikend toegelaten ...
Dank dus zeker aan de burgemeester, die zich ook in een moeilijke positie bevond om alles toch ‘iet of wat’ volgens de regels te laten verlopen. 

Ook een grote dank aan Yvan, die met enkele akties en uitspraken de lont een beetje in (en ook uit!) het kruitvat trok en alles toch wat in een stroomversnelling bracht. Een beetje anarchie mag en moet …

En dank aan Yordi (kandidaat ’21 én ’22), om samen met Yvan mee te vieren ... Het mag duidelijk zijn dat hij een waardig kandidaat is voor volgend jaar !

En dank ook aan ... prinsj Sjalen.    

Want ja, da's ook weer typisch Aalst. 
Gezien er geen prinsenverkiezing was, werd in beperkte kring een 'kaffeikesprinsj' gekozen, die zou 'regeren' tijdens deze speciale editie van het volksfeest.  Yordi nam ook dit heel sportief op, tekende zelfs een affiche waarin hij verklaarde dat 'Sjalen' d''ieste kees' was ... wat dan weer de aanleiding was tot het prinsenkostuum van de nieuwe prins : een kostuum in de vorm van ... kaas (ieste 'kees' ...)

En hij kweet zich van zijn taak met verve ... Misschien ook een kandidaat om één van de komende jaren mee te dingen naar de 'echte' prinsentitel van onze stad? 

Het werd dus een karnaval om in het vet in de geschiedenisboeken te schrijven. 

2022 ... het jaar van het minicarnaval waar meer dan 25 000 bezoekers op af kwamen, 
2022 ... het jaar van een carnaval ‘uit de oude doos’ die duidelijk in de smaak viel bij jong en oud. 
2022 ... het jaar dat de carnavalisten het volksfeest zélf in handen hebben genomen

2022 ... ‘gralek plezant’ en onevenaarbaar!

 
--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---
 
Bronnen :
 
TV Oost 14/07/2021
Facebookpagina Yordi Ringoir
City Music – Ajoin Music interview 15/01/2019
Interview Pascal Maesschalck voor DRA TV
hbvl.be
Foto affiche Het Laatste Nieuws / lds /

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.