Opnieuw beloofde het een mooie strijd te worden voor het prinsschap in 2019.
‘Twie moten, twie kandidoten, … en twie voten’ werd een niet mis te verstane boodschap.
Twee kandidaten dus, hoewel het vorig jaar allemaal aangekondigd werd als een ‘clash tussen drie deelnemers’.
Michel Cleemput zou in 2019 immers voor een vierde keer Prins Carnaval kunnen worden en heeft daartoe op 4 april (neen, het was dus géén aprilgrap) de Facebookpagina ‘Michel Cleemput ver prinsj carnaval 2019’ gelanceerd. Cleemput (69) zou dan tegenstand krijgen van Bart De Meyst (35) en Massimo Semeraro (25)
Het was in een goedgevulde Sint Annakring dat prinsj Antoine zich … geen kandidaat stelde. Hoewel er een beetje werd toegeleefd naar dat ogenblik (Antoine was niet uit de pers weg te branden), stelde hij zijn spitsbroer van weleer, Michel, voor als de nieuwe kandidaat prins. Prins Michel, eerder al de Winnaar van 1971, 1973 en 1978 zou hierdoor kunnen recordhouder worden, en het keizerschap van de Aalsterse stee kunnen claimen. Michel zou hiervoor wel moeten verhuizen, daar het reglement niet toelaat dat kandidaten niet wonen op Aalsterse bodem … en Tenerife is nu niet meteen Aalsterse bodem te noemen natuurlijk.
Uiteindelijk trekt Michel zijn kandidatuur in, en gaan we de strijd aan met 2 personen : Meyst en Massi.
Bart De Meyst (°09/12/1982) wou in de voetsporen treden van zijn vader (maar wel met wat meer geluk hoopte hij). Fons De Meyst deed immers mee aan de verkiezingen van 1969, maar moest toen de duimen leggen voor Luc Peirlinck die het pleit won en prins werd.
Zijn moeder Frieda Schoon hield in de jaren '70 Café Tiger op de Grote Markt open, en ook daar zag de kleine Bart natuurlijk al heel wat van de carnavalswereld.
Nu, precies 50 jaar later, stelde ook zijn zoon zich dus kandidaat. Al 20 jaar hielp hij kandidaatprinsen met hun shows, van decorbouw tot dans, en hij leek dan ook een zeer ervaren kandidaat te zijn. Meyst werkte bij een heftruckleverancier in Leuven.
Bart begon zijn carnavals'carrière' bij de Toisers. Van daar ging het naar De Poipeplekkers en vervolgens werd hij lid van Geloeif me goed. Hij was er lid toen hun wagen uitbrandde in 2004 en zou dus ook 24 000 euro moeten ophoesten na de beslissing van de rechter om de 30 toenmalige (!) leden persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de brand. Een niet goed opgestelde verzekeringspolis lag hiervan aan de basis.
Sedert 2011 was Bart lid geworden van Beschomt en deze groep paste het thema aan zoddat ze geld konden schenken aan de onfortuinlijke slachtoffers van Geloeif me Goed.
De tweede, Massi, is een Aalstenaar met Italiaanse roots. In de week verdient hij zijn brood als schrijnwerker, in het weekend is hij DJ.
Als carnavalist is hij werkzaam bij AKV De Steynzoel’n en hij wil zich uiten als de wat buiten de lijntjes kleurende kandidaat prins.
Massi is heel volks, en heel aanspreekbaar, en bovenal heel sociaal in de omgang, dat konden we ook ontdekken tijdens de Levensloop-editie van 2018 in het stadspark te Aalst. Ambiance ten top, maar toch met oog voor het menselijke aspect.
Het driekoningenfeest zorgde als vanouds weer voor de volgorde van optreden, en hier is het Meyst die mocht kiezen wanneer hij zou willen optreden. Meyst kiest nummer 2 en dus beginnen we de kiezingsavond met Massi.
Verkiezingen zonder problemen ? Niet in Aalst natuurlijk!
Opnieuw zorgde de kaartenverkoop voor de nodige frustraties. Op amper 15 minuten bleken alle (?) kaarten verkocht te zijn, hoewel er opnieuw heel wat verhaaltjes de ronde doen over bedrog en manipulatie. Zo zijn mensen die met verschillende apparaten tegelijk ingelogd waren, verwonderd dat ze op hun gsm nog 3000 wachtenden voor hun hadden, terwijl ze op een ander apparaat ‘amper’ 1000 mensen moesten laten voorgaan.
Het is wat het is … en de aftelling naar de grote avond kon – probleemloos – beginnen …
Probleemloos … wel ja … er was natuurlijk ook de discussie waar het evenement nu eigenlijk zou doorgaan, want het zou niet meer kunnen in de ondertussen ontmantelde en van alle veiligheidsvoorschriften ontdane Florahallen, maar uiteindelijk blijkt ook dat geen probleem meer te zijn.
Burgemeester D’Haese en schepenen Van De Steen en Verdoodt verkondigden zelfs dat ook in 2020 de verkiezingen nog zouden kunnen doorgaan op deze locatie.
Vanaf 2021 zou de prinsenverkiezing dan uiteindelijk toch definitief naar de nieuwe evenementenhal op de Tragel, waar ook Okapi Aalstar basketbalwedstrijden zal afwerken, verhuizen. De problematiek omtrent een deftige evenementenhal in Aalst is intussen al enkele decennia oud.
Jurgen Cooman, Prins Carnaval 2009, won de prinsenverkiezing toen nog met het ondertussen overbekende liedje ‘Florablommekei’, dat de hele problematiek rond een zaal voor carnaval mooi beschrijft.
Dus de ‘woor werret’ is opgelost, nu nog de ‘wie werret’
Meyst vs Massi dus … ‘team wit’ vs ‘team rood’ …
Wit lijkt nu niet meteen een ‘gemakkelijke’ kleur maar daar trok Bart zich niets van aan.
Als campagnebal koos Meyst voor de 'Witter as wit foif' in De Burcht en hij riep op om in het wit naar zijn fuif te komen. Zijn campagnetruien waren wit en op zijn affiche was hij afgebeeld met een blanco strafblad, een verwijzing naar de wraking van enkele kandidaten tijdens de voorbije jaren.
Op zaterdag 26 januari 2019 was het dan eindelijk zo ver.
De Flora stroomde al snel weer helemaal vol met carnavalisten ‘en andere rore tisten’, en de ambiance zat er meteen weer helemaal in.
Nadat er vorig jaar heel wat kritiek gekomen was op het feit dat er geen ex prinsej mochten optreden, had men er dit jaar alles aan gedaan omdit opnieuw in te voeren. 'Den oilsjtersen auved' was dus nooit ver weg.
In interviews met ex prinsen en andere carnavalsauthoriteiten bleek al gauw dat het een heel spannende strijd zou worden. Beide kandidaten zijn aan mekaar gewaagd.
Het waren Sven De Smedt en Filip Van De Winckel die het boeltje aan mekaar mochten praten, en dat deden ze op een schitterende manier. Beide kandidaten werden op het podium geroepen voor een korte voorstelling.
De shows dan :
Massi startte sterk met een nummer over het 'Oilsjters DNA'. Een meezinger en -swinger die meteen duidelijk maakte dat het niveau vanavond wel eens heel hoog zou kunnen zijn.
'Oi bleift de groeiten boos van 't stad' werd dan een ode aan den Dozje.
Daarna haalde hij 'De Draeckenieren' boven, de mannen die het Oilsjters altijd hoog in het vaandel hebben gedragen, mede door hun 'geel boeksken' ... Het geel boeksken dus op de opzwepende tonen van Malle Babbe ...
Ook de rest van de show was dit in orde. Met 'Nog rap wa cengen pakken, een beisken ver de vraa ... saliekes en dadaaaa' ... sloot hij zijn 20 minuten af.
Hij hoopt dat hij heel de stad betoverd heeft ... maar da's nog efkes afwachten natuurlijk ... Zijn laatste woorden : 'Bart ik wensj a veil succes ver subiet' toonden op welke gemoedelijke toon de verkiezingen doorgingen.
Na deze heel sterke show was het de beurt aan Bart.
Ook Bart begon heel sterk aan zijn show. Zijn eerste woorden 'Viette, tees es ver aa', waarmee hij duidelijk zijn bewondering liet blijken voor zijn overleden vriend Viette, met wie hij een heel nauwe band had. 'Megadaugen' weerklonk door de boxen, gevolgd door 'De Meyst, De Meyst, ik ben Bart De Meyst' … Zijn opzwepende campagneliedje zorgde voor heel wat ambiance in de zaal.
Hij ging op hetzelfde elan verder, 'da kaan, allien in Oilsjt, in Oilsjt allien' … Bart hield er trouwens aan om zelf ook mee te dansen, en hij deed dat helemaal niet slecht.
Verkleed als schot brengt hij het heel emotionele 'Een traun, ne lacht', een ode aan de stad en de popverbranding, en een verwijzing dat we eigenlijk moeten profiteren van hét moment … Het kan hier allemaal snel gaan ... Als orkestleider sloot hij zijn show af door te zingen dat de Oilsjteneers van carnaval gebeiten zen …
Beide kandidaten hebben alles gegeven, we zagen twee heel mooie shows.
Het was de beurt aan het stemmen, dat verliep opnieuw via sms-voting. Gedurende 1 minuut kon gestemd worden voor Massi (1) of Meyst (2), wat dan ook massaal gebeurde.
Alles werd dan in gereedheid gebracht voor een heuse heruitgave van 'den Oilsjtersen auved'. Het werd een ongeziene ode aan keizer Kamiel die jammer genoeg niet aanwezig was omwille van gezondheidsredenen.
50 Jaar keizer en 55 jaar prins … niet iets om zo maar weg te steken en dus zeker reden voor een 'specialleke'. Het werd een parade van 'het prinsendom van Aalst' aangevuld met al wat naam en faam heeft in Aalst op muziekgebied.
Steeds in blokjes van 3 kwamen ze op het podium.
Ze zongen eerst 'en bloc' een liedje van Kamiel, en dan bracht elk zijn eigen liedje.
Alle klassiekers kwamen aan bod, heel veel prinsen passeerden de revue, en de ambiance was formidabel. Het geheel werd afgesloten door 'Oilsjt goi stad van men droeimen' van en met Dirk Daeleman, die zich liet omringen door een koor van ex prinsen en autoriteiten op muziekgebied.
Dit werd een echte opsteker voor Dirk Verleysen en zijn Feestcomité … zij brachten 'de oude sfeer' terug naar de verkiezingen … Een heel contrast met vorig jaar waar gewoon enkele plaatjes werden gespeeld.
Er werd afscheid genomen van prinsj Alex met een heel mooi nummer, en dan het moment suprême natuurlijk : de puntenverdeling.
Het was wel jammer om te zien dat de kandidaten blijkbaar hun uitslag al kenden. Massi kwam op het podium als een geslagen hond, Meyst was hem duidelijk aan het troosten.
Deze indruk was correct, dat bleek al snel uit de uitslag :
Massi :
Kennisproef : 25/50 (125 punten)
Jury: 194 (388 punten)
sms: behaalde niet het plafond van 1000 punten (513 geldige sms'en) (128 punten)
Totaal: 641 punten
Meyst :
Kennisproef : 41/50 (205 punten)
Jury: 221 (442 punten) - 10 strafpunten
sms: behaalde het plafond van 1000 punten (250 punten)
Totaal: 897 punten
Meyst werd dus, exact 50 jaar na de deelname van zijn vader, prinsj van Oilsjt.
Net zoals hij tijdens de show ''t ees es ver aa Viette' riep, liet hij ook zijn bewondering en vriendschap voor zijn kameraad blijken in zijn kostuum. Naast zijn eigen logo en karikatuur stond ook de naam 'Viette' geborduurd op zijn mouw.
De nieuwe Prins koos voor een blauw en wit kostuum. Naast zijn logo en karikatuur, stond ook Viette op zijn mouw geborduurd. Op zijn prinsenhoed was een lachend en een huilend maskertje bevestigd, een verwijzing naar zijn prachtige lied 'Een troon, ne lach'.
Daarnaast bevatte zijn Prinsenhoed ook nog verschillende Swarovski-diamanten en een zilveren juweel in de vorm van een scepter.. Het kostuum bevatte verder ook enkele verwijzingen naar het Schots kostuum dat hij op de Prinsenverkiezing gedragen had. De achterkant van zijn cape leek op een Schotse plooirok
Carnaval verliep verder niet echt zoals gepland voor Bart. Tijdens de maandagstoet was al te zien dat hij niet in zijn normale doen was (hij leek wel dronken te zijn) en toen hij het tijdens de popverbranding zichtbaar verbeet van de pijn, bleek dat er iets mis was.
Na de carnavalsperiode stelde men een vernauwing van de darm vast, een mogelijk resultaat van een maagverkleining die Bart een tweetal jaar daarvoor had ondergaan.
Bart was een dikke maand volledig buiten strijd, waardoor hij in die periode dus een 'iets minder zichtbare prins' was. Voor het overige hield hij het ook ‘vrij kalm’.
Net voor zijn afscheidsbal werd bekend gemaakt dat hij de Prinsencaemere zou vervoegen.
Op de prinsenkiezing van 2020 werd hij de prins die de show mee mocht presenteren.
Hij hield ook tot het einde zijn prinsenkostuum aan en nam afscheid van het publiek met 'vanaf na'. Daarna kreeg hij van de burgemeester de oorkonde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten