Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 1988 : Maurice De Smedt

De Verkiezing van Prins Carnaval 1988 vond plaats op 18 januari in de Keizershallen. 

De show werd opnieuw, en met heel veel enthousiasme - zoals jaarlijkse gewoonte -  gepresenteerd door Keizer Kamiel. De toegangskaarten, die verkocht werden door de kandidaten Prins Carnaval, kostten 60 Frank per stuk. De avond werd begeleid door de Arnold De Schepper Band.

De eerste kandidaat die zich aanbood voor de Prinsenverkiezing 1988 was Maurice De Smedt . Reeds in februari 1987 meldde hij zich als kandidaat Prins Carnaval 1988 en lange tijd zag het er naar uit dat hij ook de enige kandidaat zou zijn. 
Frank Van Rijmenant zou ook kandidaat zijn, maar dat werd nooit officieel gemaakt. 

Net voor het verstrijken van de termijn bood ook Roger Berghmans zich nog aan. Met ‘amper’ twee inschrijvingen bij het verstrijken van de deadline, besliste het Stedelijk Feestcomité om de inschrijfperiode nog een paar weken te verlengen. Tijdens deze verlengde inschrijfperiode boden zich nog twee kandidaten aan: Jantje Brouwer (Jan Troch) en De Sjoe (Peter Roelant). 

In totaal waren er dus 4 kandidaten voor het postje van Prins Carnaval 1988: 

- Maurice De Smedt  : lid van de Voortkapoenen, was eigenlijk de enige kandidaat dat jaar die een campagnebal had georganiseerd. Doordat de anderen er maar ‘last minute’ bijgekomen waren was daar voor hen natuurlijk geen tijd meer voor. 

- Roger Berghmans : was toen reeds voorzitter van de Orde der Ajuinprinsen en ex-Prins van Oost-Vlaanderen. Voor hem was het de derde deelname aan de verkiezingen en hij stelde zich eigenlijk kandidaat uit ‘kompasje’ met Maurice die anders als enige kandidaat zou moeten komen opdraven. 

- Jan Troch, beter gekend als Jantje Brouwer was cafébaas. Zijn deelname was een rechtstreeks gevolg van een weddenschap die hij in zijn café, De Breughel’ gesloten had. Hij zou kandidaat worden als Club Brugge de volgende ronde in de UEFA cup zou halen … wat ook gebeurde natuurlijk.

- Peter Roelandt, De Sjoe, was de laatste die zich kandidaat had gesteld. Hij vierde carnaval ‘op zijn eigen’ en was dus geen lid van één of andere vereniging. Zijn grootste troef was dat hij een hevig Eendracht Aalst supporter was, en dus wel wat kende van feestjes vieren. 
 
De stembiljetten werden op de achterkant van de toegangskaarten geplakt.

De avond werd naar traditie geopend door de Aalsterse Gilles. Bij hun opkomst hadden ze een grote hoepel bij zich, die versierd was met een grote ‘60’. 
Dit gebeurde omdat het dit jaar de 60ste verjaardag van Aalst Carnaval was. 
Als verrassing kwam uit de hoepel … presentator Kamiel Sergant tevoorschijn, die als opwarmer de verschillende kandidaten om de beurt bij zich op het podium riep. 

Peter Roelant was de enige van de vier die toegaf dat hij eigenlijk enkel gekomen was om te winnen. De andere 3 speelden met de Olympische gedachte en vonden deelnemen belangrijker dan winnen. 

De kandidaten kregen onder andere een fysieke proef opgelegd: de proef met de bierbakken. Elke kandidaat kreeg 10 bakken bier, met daarop 10  nummers in willekeurige volgorde, op mekaar gestapeld voor zich. De kandidaten moesten de bakken zo snel mogelijk van hoog naar laag stapelen. Deze proef werd gewonnen door De Sjoe, voor Maurice, Roger en Jantje. 

Na de fysieke proef volgde een gastronomische uitdaging. 
De kandidaten kregen vier dezelfde glazen, gevuld met bier. Hieruit moesten ze het Aalsterse bier halen. Alle vier de kandidaten slaagden verrassend in deze proef. Zelfs Maurice, die eerder te kennen gegeven had dat hij vooral Coca Cola dronk. 

Bij de woordenschatproef was Maurice de beste met 3 op 5, gevolgd door Jantje (2 punten), Roger (2 punten) en de Sjoe (0 punten). De woorden die de kandidaten moesten verklaren waren onder andere achterwares (= een vroedvrouw), tierekartasj (= dikke knikker), ne scheerlasliep en jongens in de voort (= een soort beignets, gekookt in water).  Den Oilsjtersen Diksjoneir bestond in die jaren nog niet, en dus was het wel even ‘sjikken’ geblazen om sommige woorden een betekenis te geven. 

Na de opwarmende proeven volgden de individuele optredens van de verschillende kandidaten.  

De eerste die zijn show aan het publiek mocht tonen was Jantje Brouwer. Zijn decor bevatte een aantal carnavalskoppen van politiekers, met daaronder hun verkiezingsslogan en tijdens zijn show werden onder andere burgemeester De Kerpel, schepen De Maght en ex-Minister Marc Galle, op de korrel genomen.  

Maurice mocht als tweede het podium opkomen. Zijn decor was opgebouwd uit allemaal lichtjes, die in het groot de naam van Maurice toonden. Tijdens zijn show liet hij verschillende cartoons voorbij komen van onder andere een uit de lucht vallende burgemeester De Kerpel, een petanque spelende Annie De Maght, een voor niets werkende schepen Willems, en verder nog Willy Van Mossevelde en Marc Galle. Bij de ingang had Maurice 'kliklaks' laten uitdelen, en deze kwamen uiteraard ook van pas tijdens zijn optreden. Het publiek kliklakte steeds op de woorden die eindeigde op -ak ... een oorverdovende kakafonie in de zaal natuurlijk ... 

De derde kandidaat was Roger. Roger telefoneerde met het Stadhuis, dat hij blijkbaar bleek te verwarren met een zothuis en bracht ook nog een soort van acrobatische kroegendans. Ook bracht hij nog een liedje, het zou een meestamper moeten worden, maar de muziek en tekst kwamen niet goed over in de zaal, waardoor hij een beetje zijn vonnis getekend zag.

Als laatste mocht de Sjoe zijn show opvoeren. Na zijn presentatie als Voil Jeannet, was het beste bij de Sjoe er echter af, en de rest van zijn show verliep kleurloos. Hij bracht zijn liedjes zonder bindteksten en begon te stuntelen. Ook een ‘njet’ dus.

Na de vier shows was het tijd om het publiek te laten stemmen. Tijdens het stemmen, waren optredens te zien van verschillende ex-prinsen, afscheidnemend prins Popoll, alsook de Kamillekes. 

Even was er ophef, omdat de achtste stemdoos verdwenen zou zijn, maar deze dook iets later dan toch op. Het deed een beetje denken aan de verkiezingen van presidentskandidaat Trump in de US in 2020, behalve dan de openlijke verdachtmakingen van fraude …

Het wachten op de uitslag duurde daardoor dan ook iets langer dan verwacht.. 

Uiteindelijk kwam volgende uitslag uit de bus : 

- Maurice: 1182 punten (jury: 496 + publiek: 686) 
- Jantje: 817 punten (jury: 372 + publiek: 445) 
- De Sjoe: 781 punten (jury: 434 + publiek: 347) 
- Roger: 440 punten (jury: 310 + publiek: 130) 

Maurice De Smedt werd zo Prins Carnaval 1988. 

Een verdiende prins, maar wel moest ook rekening gehouden worden dat hij zich ook veel langer had kunnen voorbereiden dan zijn tegenkandidaten. Zijn show stak merkelijk beter in mekaar en ook had hij al veel meer kiezers kunnen ronselen natuurlijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten