Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 22 oktober 2019

Koffiekoeken op aswoensdag

De échte karnavalisten kennen het zeker wel : het gebruik om tijdens de aller-, allerlaatste uren van karnaval nog een koffiekoek te gaan eten bij de burgemeester.

Wat ooit begon als een grapje, groeide uit tot een ware traditie.

We schrijven eind jaren negentig.
Een groepje karnavalisten dat de driedaagse op een toffe manier wou afsluiten, besloot om de burgemeester te verrassen met een bezoekje op de eerste werkdag na de karnavalsdrukte.

De karnavalisten : Piet De Koninck, Zwette Zjang, Yves Luypaert, Den Dizzen, en nog enkelen ...
De burgemeester : Anny De Maght.

Het groepje nodigde zichzelf dus eigenlijk uit bij de burgemeester, maar voorzag zelf wel in koffiekoeken. Aangekomen op het stadhuis vroegen ze een tas koffie om te bekomen van de zware dagen die eraan voorafgingen ... en die kregen ze ook ...
Bij een koffie en een koek werden de afgelopen dagen uitvoerig besproken. Anny belde zelfs naar de vrouwen van de aanwezigen, om hun te zeggen dat alles okay was, en dat ze zich niet ongerust moessten maken als hun wederhelft wat langer als voorzien zou wegblijven.

Zoals gezegd, het is begonnen met een éénmalig feit, maar door de media-aandacht die deze 'kaffeklasj' kreeg, kwamen er steeds maar meer en meer karnavalisten opdagen om hun koffie te claimen.

In 2000 waren er maar liefst een 100 tal gegadigden, en ze konden niet allemaal meer binnen. De burgemeester ontving de gemotiveerden dan maar in de trouwzaal. Dat jaar was er echter enkel sprake van koffie. De koeken hadden de karnavalisten zelf niet meegebracht ...

In 2001 ontstond een klein relletje. Anny was afwezig door een open hartoperatie, en het was haar vervangster, Gracienne Van Nieuwenborgh, die de honneurs waarnam. Het liep allemaal wat uit de hand ... 
Men hoopte dan ook op een snelle comeback van de geliefde Anny De Maght en men liet dat dan toen ook heel duidelijk blijken.

In 2002 was ze opnieuw aanwezig, en als dank trakteerde ze de karnavalisten niet enkel op koffie, maar ook op de koeken.  Nabespreken zat er niet meer in, daarvoor was de groep te groot geworden, maar de traktatie werd sedertdien wel een traditie.

Ook de opvolgers van de toenmalige burgemeester bleven deze traditie eren, en tot op vandaag worden de karnavalisten jaarlijks getrakteerd op koffiekoeken. Tegenwoordig gebeurt dit op de binnenkoer van het oude stadhuis, want ook in de trouwzaal zouden alle liefhebbers niet meer binnenpassen.
'Karnaval is niet àf, als je niet in een koffiekoek gebeten hebt'.

In 2017 werden maar liefst 1500 koeken uitgedeeld in amper 20 minuten.

Medewerkers van de stad lieten toen horen dat de traditie van de bedeling jammer genoeg eigenlijk volledig aan het verloren gaan was. 
Immers, terwijl het net de bedoeling is om als laatste 'overlevenden' weggelokt te worden van de Grote Markt, zodat de kuisploegen aan hun werk kunnen beginnen, zijn er nu heel veel mensen die naar huis gaan, en 's morgens speciaal terug komen om hun koek.
Het jaar later waren de toen 1000 koeken ook in een mum van tijd verdeeld.

Prinsj Raf '17 miste de koekenbedeling wegens 'volledig op'.

Prinsj Joe '15 had hem dat eigenlijk gedeeltelijk al voorgedaan. Hij verscheen wel, maar was wat laat op de afspraak in zijn prinsenjaar en stond voor een gesloten deur. Hij ging dan maar zelf naar de dichtstbijzijnde bakkerij om 300 koffiekoeken, die hij uitdeelde in de cafés aan het station.


Daar waar het officiële 'koffiekoekenuitdeelmoment' steeds rond 8 u plaatsvindt (woensdagmorgen), besloten enkele carnavalisten in 2020 dat dat 'veel te laat' is. Zij lanceerden dat jaar het idee om om 7 uur al 250 koeken uit te delen, en dit onder het motto 'a ontboit, ons zergen!'.
Hiervoor deelden ze tijdens de drie carnavalsdagen polsbandjes uit. Met dergelijk bandje had je dan recht op een koek.
 
Hun veelbelovende leuze : 'onder 't oeig van de zwette maan, zejje ons zing stoon, me ons kaffekoeken. Eite goensjtdag geren me ons mei ? Passeirt ten isj ver annen oigen voucher!'.

Hoewel het een heel ambitieus plan was, bleef het maar bij één jaar ... 

De traditie van de burgemeester blijft wel bestaan ...


Bronnen:

HLN - foto
HLN 15/2/2018
TV Oost 2017
Facebookpagina 'a ontboit, ons zergen' van Shauni Van Impe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten