Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 21 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 1987 - 1988 Maurice De Kerpel

Amedé Maurice De Kerpel (Erpe, 29 augustus 1927 – Aalst, 28 september 2013) was een Belgisch ambtenaar, syndicalist en politicus voor de CVP.

Hij was gehuwd met Malvina De Neve, en samen kregen ze een zoon.

De Kerpel doorliep zijn middelbare studies aan het Sint-Maartencollege en studeerde vervolgens administratieve wetenschappen aan het Provinciaal Handelsinstituut van Gent. Hij werd beroepshalve ambtenaar bij de RTT. Tevens was hij syndicaal vrijgestelde bij de Christelijke Centrale voor Communicatie en Cultuur (CVCC) van het ACV en was achtereenvolgens nationaal secretaris, algemeen secretaris en algemeen voorzitter van deze vakcentrale.

Hij werd politiek actief voor de CVP en werd voor deze partij van 14 april 1987 tot 1994 gemeenteraadslid van Aalst.

Hij werd in 1987 aangesteld als burgemeester van deze stad in opvolging van de overleden Raymond Uyttersprot na een opvolgingsstrijd binnen de Aalsterse CVP met NCMV-kandidaat en volksvertegenwoordiger Ghisleen Willems.

Hij werd aangeduid om enerzijds de ambtstermijn van burgemeester Uyttersprot verder te zetten tot bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dan later te fungeren als lijsttrekken voor de volgende bestuursperiode.

Ghisleen Willems, kandidaat van het NCMV en de Middengroepen kon zich akkoord verklaren met het burgemeesterschap van senator De Kerpel tot zowat het midden van de komende bestuursperiode. Dan zou volgens Ghisleen een burgemeesterswissel moeten plaatsvinden. Zo ver is het echter niet gekomen …

 Na de zitting van het partijbetuur dat met bijna 100 leden bijna volledig aanwezig was, deelde Herman Goossens die als CVP fraktieleider voorzitter Maurice voor de zitting verving (vermits hij belanghebbende partij was) het verloop van de besprekingen mee.

Nadat schepen Chris Borms van haar kandidatuur had afgezien bleven dus enkel nog de twee Aalsterse CVP parlementairen in de running.

Beide kandidaten kregen de gelegenheid om zich voor te stellen en om hun kandidatuur te motiveren.

Het ACW was van oordeel dat, volgens de vroeger gemaakte afspraken, de opvolger van de overleden burgemeester  moet komen uit de eigen ACW rangen. Het NCMV echer was van mening, dat de eal te kleine aanwezigheid (of beter gezegd : afwezigheid) van de NCMV strekking in het college zou moeten omgebogen worden.

Geen van beide kandidaten wilde zich terugtrekken, zelfs na vergeefse pogingen. Uiteindelijk werd, wegens gebrek aan een akkoord, overgegaan tot een stemming.

Gezien de klok reeds na middernacht aan het gaan was, bleven nog 78 leden over voor de stemming.
Eén blanco, 61 stemmen voor Maurice en 16 aan Ghisleen.


De senator haalde het dan ook vlotjes met 78 % van de stemmen.

Het mandaat van burgemeester oefende hij uit tot de gemeenteraadsverkiezingen van 1988.

Hij kweet zich dus bijna twee jaar van zijn taak, maar men kon niet voorkomen dat daarna met De Maght de liberalen de burgemeester aanleverden. De christendemocraten verdwenen bijna 20 jaar naar de oppositiebanken.

Vervolgens was hij van 1989 tot 1994 CVP-fractieleider in de gemeenteraad nadat de partij in de oppositie belandde. Van 1981 tot 1987 zetelde hij bovendien ook in de Senaat als provinciaal senator van Oost-Vlaanderen. In de Senaat was hij lid van de commissies Binnenlandse Zaken en Onderwijs en Wetenschap. Tevens was een tijdlang Oost-Vlaams provincieraadslid.

Aalst heeft na het overlijden van De Kerpel nog maar twee levende oud-burgemeesters. Dit zijn Anny De Maght (Open VLD) en huidig schepen Ilse Uyttersprot (CD&V)

"De Kerpel was de fractieleider van onze partij toen we in de oppositie zaten. Ik zat toen samen met hem in de gemeenteraad. Hij was een verstandig man en voelde zich volledig thuis in de nationale politiek", blikt Ilse Uyttersprot terug.

Chris Borms was schepen tijdens de bestuursperiode van De Kerpel. Zij maakte de opvolging van Raymond Uyttersprot van op de eerste rij mee.

"De CVP mocht de burgemeester leveren en daar had het ACW het toen voor het zeggen. ACW-verbondssecretaris Clement Prieels wou senator worden. Dat kon als De Kerpel burgemeester werd van Aalst. Dat is de reden waarom de overleden Raymond Uyttersprot niet werd opgevolgd door een Aalsterse schepen", weet Borms.


Bronnen

Wikipedia
cdenv.be
De Voorpost 3 april 1987

Geen opmerkingen:

Een reactie posten