Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 1986 : Patrick De Neve

Twee kandidaten zouden het tegen mekaar opnemen, en het waren zeker niet de minste.

Eerst kandidaat Patrick De Neve, woonde in Hofstade. Een frisse jonge krullebol (tegenwoordig loopt hij rond met korte, grijze piekjes), die samen met vrouw en dochtertje toeleefde naar carnaval.

Reeds enkele maanden liep hij alle activiteiten af, om zijn kandidatuur kracht bij te zetten, hoewel dat als medewerker van een krantendistributiebedrijf niet altijd gemakkelijk was.
Vrouwtje Rita was daar volledig mee akkoord, en steunde haar man volledig in zijn droom. Ook zij was trouwens gebeten door de microbe, en beiden waren ze al enkele jaren lid van de AKV Sjiepeerekes. Ook prins Stefaan, en prins Goebby waren trouwens lid van deze vereniging. Daarenboven was hij ook nog sportief bezig als amateurvoetballer bij FC Excelsior en PC Gipak.

Patrick was in 1985 Ajuinprins en vond dat hij nu zijn kans moest wagen om ook ‘volwaardig’ prins van Aalst te worden.
Van moeder natuur heeft ook hij een goede zangstem meegekregen. 

De tegenstrever van Patrick was Paul Kinoo, behanger-stoffeerder vanuit de Verastenstraat.

Hij kon reeds een lang palmares voorleggen waaruit zou blijken dat hij een heel ‘sociaal’ man was.
Op een rijtje : voorzitter van de Dekenij Koolstraat, bestuurslid in de syndicale kamer van de behangers-garnierders, bestuurslid bij Bowling Club Aalst, werkend lid bij de Aloude Rederijkerskamer De Catharinisten, Oud-schatbewaarder van de VVKS St Joris (St Annaparochie).
Natuurlijk kenden vele mensen hem ook als ‘Starsister’ Pauline van Trio HuKaPa (Hugo, Karel en Paul). Alles begon met de Paris Follies Trav.Show van de Prinsencaemere, waar ze het idee voorgeschoteld kregen.

Op een eentonig banket brachten ze plotseling heel wat leven in de brouwerij door hun imitatie van de Starsisters, Corry Van Gorp, Andre Van Duin, Zwarte Lola, en nog enkele andere lieve dames.
Tijdens carnaval 1984 bracht de Jeep met opschrift ‘back from USA, visit Oilsjt Carnaval’ hen tot bij het grote publiek.
Het trio Starsisters en kandidaat Popoll zouden tijdens de prinsenverkiezing trouwens nog eens laten zien wat ze in hun mars hadden. Ze wouden de grondvesten van de Keizershallen laten daveren.

Voor de verkiezing zelf gingen door in een – door verbouwingswerken – verkleinde Keizershallen.
Deze liep opnieuw bomvol en de ambiance was navenant.
Onder leiding van de FS-band van Marc De Cock werd de feestelijke avond ingezet.

De burgemeester pronkte met zijn faluintjeszakdoek, en ook staatssecretaris Paula D’Hondt, volksvertegenwoordiger Marc Galle en oud burgemeester Marcel De Bisschop waren aanwezig.

Daarnaast natuurlijk ook nog een hele resem andere prominenten, en voor deze 35 verkiezing was zelfs de BRT televisie aanwezig.
Een verslag van de verkiezingen, met interviews, was te zien op 22 februari in het programma ‘Terloops’. Deze uitzending kan nog eens herbekeken worden onderaan dit artikel. 

Elf juryleden zouden het geheel beoordelen. Elf omdat ‘11’ het narrengetal is.

Ze hadden allemaal een faluintjeszakdoek, en de voorzitter (Adolf Van Den Berghe) had zich voor deze speciale gelegenheid zelfs volledig in een boerentenue gehesen.

Na hun voorstelling werden de beide kandidaten tegen mekaar uitgespeeld in een woordspelletje. Ze moesten woorden die verband hielden met carnaval kunnen herkennen, terwijl de klinkers waren weggelaten.
Iets waar Patrick met 19 punten de zege haalde tegen de 10 van Popoll.

Daarna moesten ze met 5 van deze woorden een valabele en correcte zin samenstellen. Noch Patrick noch Popoll konden overtuigen, en ze kregen dan ook beiden dezelfde punten.

Voor de getoonde inzet kregen de kandidaten op dat ogenblik reeds prijzen uitgereikt : een carnavalsboek, 1000 frank, sporttassen, joggingbroeken, en dergelijke meer.

De vrije optredens waren ook voor het talrijk opgekomen publiek spectaculairder en zeer gevarieerd. 

Met op de achtergrond de affiche over het snel (v)rijen hekelde Patrick het fenomeen ‘promobus’, waarna hij als een lenige ‘pikkendief’ verscheen. Uit zijn zak attributen haalde hij steeds een voorwerp dat aanleiding gaf tot een meer of min geslaagd showstuk.

Heel wat succes haalde Patrick met zijn minihondje van de politie, waarmede voor orde en rust zou gezorgd worden tijdens de weekends.
Eindigen deed hij met een liedje over ‘de Wallen’

Popoll dan. Hij illustreerde humoristisch dat hij nogal eens ‘bleef plekken’ als ‘stadsplekker voor alle gelegenheden’.
Hij bracht zijn 'Popoll's show' die enkele verwijzingen bevatte van zijn beroep als 'plekker-behanger'. 

Zijn Starsisters optreden werd heel gesmaakt door het publiek, en ook zijn verdere optreden werd positief onthaald.

Paul diende wel de hele show te playbacken, omdat zijn stem niet krachtig genoeg was om hem ook achteraan in de zaal te kunnen horen in dergelijke grote ruimte.

Voor de jury was het duidelijk. Popoll zou het pleit winnen. 
Hij kreeg met 3 achten, 6 negens en zelfs een tien de voorkeur op Patrick die drie maal 7, vijf maal een 6, en twee maal een 5 kreeg.
Die uitslag werd op heel wat boegeroep onthaald vanuit de zaal.

Na deze uitslag, moesten de stemmen vanuit het publiek echter nog ingediend worden.

Reken daarbij ook nog de tijd om de stemmen dan ook nog samen te tellen, en dan weet je dat het opnieuw ‘een kot in de nacht’ zou worden vooralleer Aalst zijn nieuwe prins zou kunnen verwelkomen.

Tot zolang er geen uitslag was, wou Paul ook geen verklaringen afleggen. Wie voor hem stemde zou echter fier mogen zijn. Met de Popoll zou het heel wat anders worden.

Patrick was wat ontgoocheld in het gebeuren en gaf zelfs al een overwinningstaart aan Paul, die hij als toekomstige prins nu al sportief erkende. 

Dat zou echter zonder de supporters gerekend zijn.

Kamiel deed alles om er de ambiance in te brengen met enkele nummertjes. Dat deden ook de vrienden van het AKV, Paco Milou, Odilon Mortier , de Marcoentjes, Loeken Tatjen en de Prinsengarde, de Matotten en ex Europa prins Enrico.
Nadat schepen van feestelijkheden Juliaan Vinck zijn dankwoorden had uitgesproken en Loeken Tatjen afscheid nam als prins ’85, was het de beurt aan feestleider Albert Cornand.

Hij verklaarde dat Popoll 873 kreeg van de jury en 552 van de zaal.
Patrick die ‘maar’ 582 stemmen haalde van de jury, kreeg een overdonderende 910 punten van de zaal.
Patrick won dan ook met 1492 tegen 1425, en werd, tot zijn eigen grote verbazing (want hij had dus eigenlijk alle hoop al opgegeven), de grote overwinnaar. 

Popoll feliciteerde hem sportief met de woorden 'Lang leve carnaval, lang leve Patrick' en ook burgemeester Uyttersprot deed hetzelfde met de woorden ‘dat Patrick duidelijk uit het goede carnavalshout gesneden is’.

Ook voor Patrick geldt dat hij wel degelijk uit het goede carnavalshout gesneden is, en deze verkiezing het begin zou worden van een lange carriere in de carnavalswereld. Patrick is steeds één van de boegbeelden geweest die carnaval tot een hoger niveau kon trekken.

Hij stond, samen met Frank Van Rymenant trouwens aan het wiegje van een nieuwe vereniging bestaande uit ex-prinsen carnaval. 
Tot in 1989 werd de naam 'prinsjengarde' gebruikt voor de ruiters die tijdens de stoet prins carnaval begeleidden, maar vanaf toen zou deze naam de wereld rondgaan als volwaardige vereniging. 
Het waren Frank en Patrick die zich niet geroepen voelden om aan te sluiten bij de Prinsencaemere, de tot dan toe enige organisatie die de ex-prinsen groepeerde. 
Zij begonnen dus hun eigen vereniging en hoewel velen toen dachten dat het om een grap ging, bleek al snel dat het een serieus initiatief was. De stad halveerde de subsidies van de Prinsencaemere en sloot ook de Prinsjengarde in de armen. 

Er blijft natuurlijk altijd wel wat rivaliteit bestaan tussen de twee groeperingen maar ondertussen wordt toch op sommige vlakken ook wel eens samengewerkt. 
Van de Prinsjengarde zijn vooral de 'carréshows' een heel groot succes. 

Hierbij de uitzending van Terloops (in vier filmpjes), die de prinsenverkiezing van 1986 in beeld bracht.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten