Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 2 november 2020

Wijk 4 : 't Klein Parksken - Koningin Astridpark

Afbakening: Capucienenlaan, Sinte-Annalaan, Meuleschettestraat, Bert Van Hoorickstraat, Vredeplein, Arbeidstraat

Het oorspronkelijk Duivekeetpark, het huidige Koningin Astridpark, kreeg zijn definitieve naam in 1948. De motivering voor de naamsverandering was het levendig houden van de herdenking aan de geliefde Koningin Astrid. 

De Duivekeetstraat kreeg zijn naam officieel in 1932. 
De 17de-eeuwse herberg 'De Duyve Keete' was de inspiratiebron voor deze naam. 

Meer uitleg over de Duivekeetstraat is HIER te vinden.    

In 1938 werd beslist om een Duivekeetwijk aan te leggen, ondermeer door de uitbouw van een nieuw plantsoen en de aanleg van nieuwe straten richting Gentsestraat en Koolstraat. Deze werden ontworpen door L. Breydel. 
Dit nieuw kwartier gelegen tussen de Gentsestraat, Gentsesteenweg, Schoolstraat en Koolstraat bezat een uitgestrektheid van ongeveer 8,5 ha. 

Het verkeer zou vergemakkelijkt worden en het nieuwe parkje zou een open ruimte creëren, wat voor de talrijke buurtbewoners een verademing zou zijn. Meteen werd ook komaf gemaakt met een aantal krotwoningen in de buurt, die bij aanhoudende regens steeds onder water liepen en voor problemen zorgden door de overstromende Siesegembeek. 

Het kaarthuisje in het park werd pas in mei 1948 opgericht door aannemer Keppens uit Lede en dit voor de prijs van 89.543 Belgische frankskes.

Over de kaartershuisjes in Aalst is HIER meer te vinden. 
 
Het park zelf werd in 1939 verder aangelegd, en een jaar later werd de vijver uitgegraven.
Over het Koningin Astridpark (of het ‘klein parksken’) staat HIER meer te lezen. 

In één van de oudere straten uit de buurt, de Steenstraat (1901) werden in 1923 16 huizen gebouwd door de S.M. Goedkope Woningen. Net zoals in de aanpalende wijken werden toen (na Wereldoorlog I) diverse initiatieven genomen om de woningnood te lenigen.

De in 1911 geopende Middelbare en Hogere Technische School (het huidige VTI) zorgde ervoor dat de Klottestraat vanaf 1929 bekend zou staan als de Vakschoolstraat

De Koolstraat kwam er in 1856. Deze straat liep richting de Kolenmarkt (het huidige Esplanadeplein) maar de naam heeft er dus niets mee te maken (Koolstraat = van de groenten / Kolenmarkt = van de verbrandingsmiddelen)

In 1903-1904 werden er de tramsporen voor de lijn Asse-Aalst-Oordegem aangelegd. De loskaai en rangeerhalte voor de trams aan de Gentsesteenweg en het begin van de Koolstraat werden, na een vraag hiertoe vanwege het Aalsterse stadsbestuur, in 1947 door de NMBS afgeschaft.

De Koolstraat was reeds in 1910 dichter bebouwd dan de Dirk Martensstraat. Ongeveer twee derde van de bewoners waren arbeiders.
De Koolstraat zou toen ook de straat worden met de meeste herbergen (5).

De Weggevoerdenstraat is net zoals de Verastenstraat (vroeger : de Verlengde Spaarzaamheidstraat) ontstaan na Wereldoorlog II als eerbetoon voor oorlogsslachtoffers, in dit geval zowel de politieke gevangen, de dwangarbeiders, de gedeporteerden en de verasten van de beide wereldoorlogen. 

De oudste vermelding van de Gentsestraat dateert reeds uit 1796. 
In 1942 had men plannen om deze straat om te dopen tot Van Arteveldestraat, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. 

Tot een aantal jaar geleden reden hier vrachtwagens geladen met gerst de poort van De Wolf-Cosyns binnen en buiten. Dit bedrijf was jarenlang één van de belangrijkste Belgische mouterijen, ondermeer gericht op de export voor brouwerijen, stokerijen, voedingsbedrijven, ... De meesten onder ons kunnen zich nog levendig de doordringende geur herinneren die (vooral bij warm en drukkend weer) over de stad hing.
Over De Wolf-Cosyns is HIER meer te lezen. 
 
Sedert 1923 is de Vlaanderenstraat de thuisbasis van het Feestpaleis dat aanvankelijk naast en cinema ook een schouwburg was.

Hofstede Het Wit Huys (1711) gaf vanaf de 19de eeuw zijn naam aan de straat waarin ze gelegen was: de Withuisstraat.


Er valt natuurlijk heel wat meer te vertellen over deze wijk, en dus wordt deze inleidingstekst op regelmatige basis aangepast met links naar andere artikels.

Alle straten van deze regio alfabetisch gerangschikt

Afspanningsstraat - Bert Van Hoorickstraat - Duivekeetstraat - Gentsestraat - Ingang De Prez - Ingang Jelie - Karel Van de Woestijnestraat - Klein Parksken - Koningin Astrid Park - Koolstraat - Marktweg - Molendreef - Posthoornstraat – Puiteput - Regelsbruggestraat - Sluisken - Steenstraat - Vakschoolstraat - Verastenstraat - Vlaanderenstraat - Weggevoerdenstraat - Withuisstraat      

Bronnen

Zoals vermeld in de desbetreffende artikels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten