Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

zondag 8 november 2020

Deelgemeente : Nieuwerkerken

Nieuwerkerken heeft een oppervlakte van 7,28 km² en telde in 2007 5727 inwoners.
 
Het wapenschild dateert uit 1840. Het stelt de kerk voor en drie gehelmde hoofden. Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie de Waepenaert, meer bepaald van Jan de Waepenaert die in 1844 burgemeester was van het dorp. Het wapen werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 9 oktober 1844.
 
De gemeente bestaat uit verschillende wijken : Bremt, Dries, Edixvelde, Laar, Maal, Pijpenbeek, Restert en Zurendries. 
Edixvelde bevindt zich op de grens van Nieuwerkerken met Erpe en Mere, beide deelgemeenten van Erpe-Mere.
 
De naam "Nieuwerkerken" wordt reeds sedert 1480 gebruikt. Vroeger werd het dorp aangeduid met de naam "Nieukercke", in 1378 werd het "Nuwerkerken" en in het Latijn "Nova Ecclesia".
 
De deelgemeente daalt van west naar oost. 
Het hoogste punt van Nieuwerkerken bevindt zich aan het einde van de Bremtstraat en steekt ongeveer 50 meter boven de zeespiegel uit.
Het laagst gelegen gebied is "'t Sluisken", op de grens tussen Aalst en Nieuwerkerken. Dit punt ligt op 9 meter boven zeeniveau.
Nieuwerkerken ligt op de overgang van de Dendervallei naar een licht heuvelachtig gebied. Even over de grens van Nieuwerkerken ter hoogte van de Jeruzalemstraat (Erpe-Mere) worden deze hoogteverschillen erg duidelijk.
 
De grond bestaat hoofdzakelijk uit een kleilaag, die dikwijls 8 meter dik kan zijn. Daaronder worden er vaak laagjes zand, rolkeien en grint aangetroffen die verschillen naarmate de hoogte. Nieuwerkerken behoort tot zandig-leem of zandig-klei Vlaanderen.
 
Door Nieuwerkerken lopen verschillende beken : de Bremtbeek, de Edixveldebeek, de Zuidbeek, de Laarbeek, de Siesemgembeek en de Hoezebeek. De naam van de beek komt vaak overeen met de naam van de wijk. Zo ontspringt de Edixveldebeek bijvoorbeeld logischerwijs in Edixvelde. De richting van de loop is over het algemeen van west naar oost. Alle beken monden rechtstreeks of onrechtstreeks uit in de Dender. Sommige beken vormen ook de natuurlijke grens van de deelgemeente.
 
In Nieuwerkerken speelt de voetbalclub KVC Eendracht Nieuwerkerken. 
Ooit bezat Nieuwerkerken ook de voetbalclub FC Edixvelde waarvan de terreinen wel in Erpe lagen, deze club werd echter in 1999 opgeslorpt door het nabijgelegen FC Mere.
 
Vroeger waren er drie scholen in Nieuwerkerken: de gemeentelijke jongensschool (waar nu de bibliotheek is), de gemeentelijke gemengde school in Edixvelde en de meisjesschool in het klooster.
Nu is de meisjesschool de vrije basisschool "de Linde" geworden en is er in Edixvelde een kleuterschooltje "De Vlinder".
In het vroegere bankgebouw is er nu de hogeschool Odisee.
 
Hier in Nieuwerkerken speelde zich ook het verhaal ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst af. Dit boek werd later trouwens ook verfilmd.
Het Dorpsplein rond de kerk heeft de afgelopen jaren een ware gedaanteverandering ondergaan.Tussen de fonteinen en de banken in het groen kan je hier na een fietstochtje eventjes verpozen.
 
Nieuwerkerken had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977.
De laatste burgemeester, Edgard Hooghuys, werd na de fusie schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand van Aalst.
 
 
Bezienswaardigheden :
 
- Het kasteel van Maal.
 
- De classicistische Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk  uit 1774.
 
- De Sint-Jozefkerk te Edixvelde uit 1960-1962
 
- De in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwde pastorij.
 
- Het kasteel van Regelsbrugge. Op de grens tussen Nieuwerkerken en Aalst bevindt zich het kasteel van de Heerlijkheid Regelsbrugge, ook wel het kasteel van Schotte genoemd.
De winstgevende activiteiten uit de leerlooierij van de familie Schotte maakten het mogelijk dat het oude kasteel in 1935 nagenoeg volledig werd afgebroken en terug werd opgebouwd in neotraditionele stijl, op de oude fundamenten.
 
 
Bronvermelding :
 
Deze tekst is bewerkt onder de licentie Creative CommonsNaamsvermelding/Gelijk Delen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten