Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

dinsdag 3 november 2020

Wijk 3 : Omgeving Keizershallen

Afbakening: Capucienenlaan, Arbeidstraat, Keizersplein, Kanunnik Colinetplein, Kalfstraat, St-Jobstraat


Tot 1667 bestond het huidige Keizersplein uit de middeleeuwse stadsomwalling (stenen stadsmuur met omgrachting) waarbij het centrum langs deze zone enkel toegankelijk was via de zoutstraatpoort en de nieuwstraatpoort.

De Franse maarschalk-generaal Turenne belegerde, in opdracht van de Franse Koning, de stad Aalst in 1667, omdat de stad weigerde zich te onderwerpen aan het Franse gezag.
Toen Aalst uiteindelijk moest zwichten voor de legerovermacht van Turenne, liet hij de hele stad plunderen. 
Uit frustratie vanwege het hevige verzet door de Aalstenaars en de blaam door de Franse Koning vanwege zijn hevige verliezen, liet hij alle stadsmuren slopen en alle verdedigingsgrachten (wallen) dempen. Zo werd meteen ons Middeleeuws erfgoed een kopje kleiner gemaakt.

Het waren trouwens de Aalstenaars zelf die deze taak moesten uitvoeren.
Zo ontstond ondermeer de huidige brede straat, de Kastanjevesten, die tegenwoordig Keizersplein wordt genoemd.

Op 17 mei 1810 bezocht Keizer Napoleon de stad Aalst en liet een vrijheidsboom planten op de Grote Markt. Dit gebeurde op de plaats waar thans het standbeeld van Dirk Martens staat. 
Ter gelegenheid van de huldiging van keizer Napoleon Bonaparte verkreeg het Keizersplein zijn uiteindelijke benaming, namelijk het keizersplein ofte keizerlijk plein.

Het al in 1892 goedgekeurde rechtlijningsplan voor de Sint-Jobsteeg werd pas in 1910 uitgevoerd. Tegelijkertijd met de verbreding en het rechttrekken van de steeg werd ook een nieuwe naam gekozen: de Arbeidstraat.

Nadat ook de Beekveldstraat in 1900 recht getrokken was, werden er vanaf 1902 huizen gebouwd. De gebouwen van de voormalige sa Filterie Impériale d’Alost boden vanaf 1973 onderdak aan de Keizershallen, een grote evenementenhal met nabijgelegen parking.

Over de Keizershallen is HIER meer te lezen. 

Na de afbraak van de Keizershallen werden de terreinen in gebruik genomen als parkeerzone, dewelke nu nog steeds plaats biedt aan honderden auto's. 
Aan de achterzijde van de voormalige hallen verrees in 1998 het nieuwe Politiehuis dat plaatst biedt aan de agenten van de Lokale Politie Aalst. Omwille van de speciale architectuur wordt dit politiehuis ook wel eens 'het glazen kot' genoemd.

In 1927 ontstond de Gustaaf Papestraat, genoemd naar de Aalsterse muziekleraar en organisator van ondermeer de Rubenscantate en de Passie- en Mariaspelen.

De Kalfstraat bleef tot pakweg 1930 een buurtweg, hoewel er reeds in 1874 toestemming werd verleend tot het verbreden. Brouwerij De Gheest was daar gevestigd.

Op de onderstaande foto (uit 1931 - zicht vanaf de Zonnestraat), zien we nog de prachtige dubbele bomenrij.

Deze werd volledig weggedaan voor de werken die begonnen eind 2013, en die voltooid werden in 2014.
Ondertussen moesten de zieke en scheefgegroeide, esdoorns vervangen worden door nieuwe bomen. 

Het plein is wettelijk beschermd als stadszicht en biedt ook plaats aan de standbeelden van koning Boudewijn en koningin Astrid die, elk vanuit hun hoekje het aankomende verkeer verwelkomen.

Reeds vanaf 1476 is de Nieuwbeekstraat met zekerheid onder die naam bekend. Van 1930 tot 1967 konden jongens er in de Stedelijke Lagere Jongensschool terecht in lokalen die “naar de moderne voorschriften der opvoedkunde en de schoolhygiëne” waren opgevat.

Het Kanunnik Colinetplein ontstond eind jaren ’40 bij het verwezenlijken van de doorsteek van de Korte Zoutstraat naar de Kalfstraat. Philemon Colinet was een priester-taalkundige die in 1880 hoogleraar Oosterse taal- en letterkunde werd aan de Leuvense universiteit. Van 1961 tot 1998 was het Aalsterse politiecommissariaat hier gevestigd, in de buurt van waar afspanning De Meiboom had gestaan.

Er valt natuurlijk heel wat meer te vertellen over deze wijk, en dus wordt deze inleidingstekst op regelmatige basis aangepast met links naar andere artikels.

Alle straten van deze regio alfabetisch gerangschikt

Arbeidstraat - Beekveldstraat - Capucienenlaan - Frans Roucelstraat - Gustaaf Papestraat - Kalfstraat - Kanunnik Colinetstraat - Kapiteintjesstraat - Keizersplein - Nieuwbeekstraat

Bronnen

Zoals vermeld in de vernoemde artikels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten