Nieuws uit Aalst

--------- Profiesjat Prinsj Karel 'Sjalen' Van de Winkel !!! ------- 't Principoilsjte vandaug es da ge ni te veil complementen mokt en genietj van 't leiven ! - - - - - - - Covid-19 : Blijf aub toch voorzichtig en denk aan uw medemens !! - - - - - - - Deel enkel berichten van officiële bronnen om fake news te vermijden !!! - - - - - - - -

maandag 27 januari 2020

Prinsjen van Oilsjt : 2020 : Yvan De Boitselier

Reeds heel snel waren de namen van de twee topkandidaten voor 2020 bekend.
Werner Kinoo en Yvan De Boitselier zouden het tegen mekaar opnemen in de strijd om de scepter.
Het zou meteen ook een strijd worden tussen twee carnavalsdynastieën, een ‘clash der giganten’ als het ware. 
Werner Kinoo was al twee keer prins en ook zijn vader Paul Kinoo mocht al de scepter zwaaien over 'zijn' stad. 
Bij Yvan De Boitselier kon het zelfs ‘drie op een rij’ worden, want zowel zijn grootvader en vader waren reeds keizer (Fransky) en prins (Jean-Paul).

De Boitselier, het is een achternaam die in Aalst al meteen aan carnaval doet denken. Frans(ky) De Boitselier was ooit de eerste keizer carnaval, zijn zoon Jean-Paul De Boitselier was twee keer prins carnaval en werd één van de beste liedjesschrijvers die Aalst ooit heeft gekend. 
Frans(ky) was de eerste keizer van het carnaval in Aalst, voor Kamiel het werd. “Mijn grootvader won de verkiezingen in zowel 1954, 1955 en 1956. Ik heb er mijn pa veel over horen vertellen, over hoe dat toen ging. Toen won de prins met het beste kostuum”, vertelt Yvan. 
Fransky was de eerste prins die de ouderen en zieken een bezoek bracht met carnaval, een heel mooie traditie die nog bestaat. “Nadat hij overleed in 1962 is de traditie ontstaan dat een week voor carnaval de overleden carnavalisten worden geëerd op het kerkhof.”
 
De papa van Yvan, Jean-Paul, is ook al een carnavalsicoon. Hij was prins in 1967 en 1970 en bracht als eerste een carnavalsliedje uit op plaat. “Mijn pa was alles voor mij: mijn vriend, mijn broer mijn vader. Het doet me iets dat de jonge mensen, van 16 à 17 jaar oud met carnaval nog altijd zijn liedjes uit het hoofd kunnen meezingen”, zegt Yvan. 
Jean-Paul was dan ook een hitmachine: ‘Oilsjteneers zemmen’, ‘De Jongens Van De Veirkemert’, ‘Raldegeda’, ‘t Stroei Muzieksken’ en ‘Ka ka karnaval’ zijn maar enkele van de tijdloze meezingers die hij schreef en zong.
 
Yvan wou echter allerminst teren op het succes van zijn voorouders. “Ik ben al eens kandidaat geweest in 1991 en 2000 en toen is het niet gelukt. Een van de tegenkandidaten in 2000, Bart Van Den Neste, is op het afscheidsbal van prins Raf tegen mij beginnen praten. Hij zei dat ik het nog eens moest proberen. Ik dacht dat hij zot geworden was. Maar ineens werd dat rondgebazuind dat ik nog eens zou meedoen en is dat een eigen leven gaan leiden. Als ik erover nadenk, ik word nu 52 jaar. Als ik ooit nog eens prins carnaval wil worden, is het nu of nooit”, zegt Yvan. Hij laat zich dit campagnejaar alvast omringen door heel wat carnavalstoppers: Christophe Troch, Raf Sidorski, Alex De Kegel, Jurgen Cooman, Joeri Mens, Kenny D’Hondt, Kristof Devos, Bart Van den Neste en Bart Neirinckx. “Zoals elke kandidaat zal ik elk weekend 8 à 9 eetfestijnen doen. Go with the flow”, zegt de kandidaat.

Werner dan ... ook al iemand waar heel wat over te zeggen is ...
 
Treedt deze sympathieke kapper in 2020 toe tot het selecte clubje van carnavalisten die drie keer prins carnaval van Aalst zijn geweest? 
Er zijn op dit moment maar twee mensen meer in leven die dat kunnen zeggen: Kamiel Sergant en Michel Cleemput. 
Het is dan ook al van de jaren 70 geleden dat daar iemand in slaagde. 
Kamiel Sergant werd prins in 1963, 1966 en 1968. Een jaar later werd hij keizer. Michel Cleemput won de verkiezingen van 1971, 1973 en 1978. 
Mogen we volgend jaar achter Werner Kinoo de jaartallen 1994, 2014 en 2020 schrijven? Hij ontkent alleszins met kracht dat hij dit doet om keizer van het carnaval te worden. “Dat verhaal van dat keizerschap is echt niet waar. Het is niet omdat je drie keer prins bent dat je automatisch keizer bent. Kamiel Sergant is aangesteld door de stad omwille van zijn grote verdiensten”, zegt Werner.
 
Mocht Kamiel Sergant ooit er niet meer zijn, dan gaat het keizerschap dus zeker niet automatisch naar Werner Kinoo. “Wie zegt trouwens dat er ooit nog een keizer komt? En als de stad dat toch zou willen is Michel Cleemput de eerste die er recht op heeft. Ik ben maar tweede in de rij, Michel is nog voor mij”, zegt Werner.
 
Als je aan Werner Kinoo vraagt waarom hij na die overwinningen op de prinsenverkiezingen van 1994 en 2014 dan wél nog eens wil meedoen, komt het antwoord neer op: ik sta gewoon enorm graag op een podium. Wie ooit met hem ’s avonds ging pintelieren, weet dat hij geen café verlaat zonder een keer op tafel te staan dansen en zijn monsterhit ‘Voil Jeanet’ te zingen voor alle toehoorders. Ambiance verzekerd.
 
Wie aan Werner Kinoo denkt, denkt niet alleen aan zijn kapperszaak in de Koolstraat of aan zijn groep De Popollekes, maar vooral ook aan het liedje Voil Jeanet. “Na mijn eerste overwinning in 1994 heb ik eigenlijk niet anders meer gedaan dan overal dat liedje gezongen. Vroeger waren er ook wel meer carnavalsbals en zo. Elke keer geraakte ik dan toch dat podium op en wilden de mensen Voil Jeanet horen”, zegt Werner. Het is de ultieme ode aan de echte Oilsjterse Voil Jeanet. 
 
De Kinoo’s hebben trouwens iets met de figuur van de Voil Jeanet. Zijn broer Gunther Kinoo zit immers in de groep Een Voil Jeanet es Giejn Travestie, die pleit voor het bewaren van de authentieke Voil Jeanet.
 
In 2017 ben ik trouwens, als medewerker van 'Levensloop Aalst' aan Werner gaan vragen of we de melodie van de Voil Jeannet, met aangepaste tekst, mochten brengen tijdens ons evenement. Ik kreeg een heel enthousiaste 'ja' en Werner was zelfs bereid om het lied met aangepaste tekst opnieuw in te zingen. Gezien er in de tekst enkele verwijzingen stonden naar datum en plaats, en deze veranderd waren in 2018 was het hem dan ook niets te veel om de aanpassingen ook nog eens in te gaan zingen. 

In 2020 kregen we dus weer een prinsenverkiezing 'op heel hoog niveau' met twee heel ervaren rotten op het podium. Voor beide kandidaten zal het een derde prinsenverkiezing worden, en ze waren er rotsvast van overtuigd dat er op een heel positieve en vriendschappelijke manier campagne zal gevoerd worden.
 
Datum van het gebeuren : zaterdag 25 januari vanaf 21u00
Plaats van het gebeuren : ja ... toch wel ... De Florahallen te Aalst ... 

De loting tijdens het driekoningenfeest had beslist dat Werner als eerste mocht aantreden.
Hij opende met een nieuw carnavalsmuseum, meteen de rode draad doorheen zijn show.

Alle ex-prinsen kwamen er tot leven, en dat mag je best wel letterlijk nemen gezien ineens Peter Vereecken en Pascal Solemé uit hun kader stapten tijdens ‘’t er angt iet in de locht’. 
Zij zouden tijdens de hele show meedansen met de kandidaat-prins.
Als volleerde duivenmelkers introduceerden ze het volgende nummer waarin de standbeelden van de burgemeester en schepenen last hadden van de duiven. Oorzaak van al dat leed zou 'Ilse Uyttersprot' zijn.
Voor Werner ligt carnaval heel gevoelig en zal altijd een plaats in zijn hart blijven hebben. Hij sloot 'het museum' dan ook af terwijl de koppen van het ros Balatum en de stadsreuzen ten tonele werden gevoerd.
Ook de karikatuur van Werner als Voil Janet verscheen toen Werner aan zijn finale begon : 'Da kaan in Oilsjt allien' ...

Ook bij Yvan lag de rode draad bij het carnaval. Geen museum bij hem maar hij zette de ontwerpers van de carnavalskostuums in de schijnwerpers. 
Tijdens zijn lied 'e weirk van langen ausem' brachten zijn dansers steeds nieuwe attributen aan, en op het einde van het lied had de kandidaat prins een nieuw kostuum.
Het decor werd veranderd tot Atelier Sandy, en stagaire Yvani moest de zaak draaiende houden omdat de eigenaars, Prit en Prot, op vakantie waren.
Yvan zorgde in die hoedanigheid trouwens ook voor een nieuw kostuum voor het hele schepencollege, en dat terwijl hij een medley ten gehore brarcht over het stadsbestuur.
De show van Yvan werd een eerbetoon aan de 'vrouwen achter en in de carnaval'. De stiksters, naaisters, ... ze kregen een ereschavotje tijdens zijn 'prinsjes van noile en drood'.
Tijdens het lied werden er beelden getoond van zijn vader Jean Paul en grootvader Fransky en de lofzang ging verder.
Ook het oude stadhuis kwam eventjes terug tot leven bij het lied 'as de stoet passeirt' en Yvan wees even naar boven als teken naar zijn vader. Het publiek vertelde hij dat hij als wens had om toch één keer prinsj van Oilsjt te kunnen zijn.

Het wachten op de uitslag  werd naar analogie van vorig jaar aangenamer gemaakt door optredens van heel wat ex prinsen en carnavalisten.
Aftredend prinsj De Meyst, die de presentatie van de avond samen met Dirk Verleysen (voorzitter feestcomité) en Filip Van de Winckel (Draeckenier) op zich nam, nam afscheid van zijn publiek.
Zijn afscheidsliedje 'Vanaf na'' weerklonk en hij kreeg zijn oorkonde van de burgemeester.

De uitslag dan … 
Het beloofde heel spannend te worden, er werd gesproken over 'de clash der titanen', maar uiteindelijk zou toch blijken dat er één sterkere was.

Op de theoretische proef waren het twee catastrofes. Yvan haalde 29/50 en Werner deed nog slechter met 23/50.
Kleine voorsprong dus van Yvan met 145 punten tegen 115 voor Werner.

De punten van de jury dan. Voor de show kreeg Werner 436 punten … Yvan ging aan de haal met 450 punten.
Werner besefte op dat ogenblik dat het pleit beslecht was, en feliciteerde Yvan met de overwinning.

De publieksvoting (via sms) zou dus nog een formaliteit zijn … beiden haalden 1000 sms'en en ze kregen dus beide 250 punten.
Een snel rekensommetje bevestigde de reactie van Werner en met 44 punten voorsprong werd Yvan de nieuwe prins van Aalst.

Meteen werd 'Raldega' van zijn vader Jean Paul gespeeld, en het feestje kon beginnen.
Na zijn grootvader in 1954, 1955 en 1956 en vader Jean Paul in 1967 en 1970 ging zijn jongensdroom eindelijk in vervulling. Toen won de prins nog door het kostuum.
Yvan besloot de avond door zijn achterban hartelijk te danken : 'zonder hen had ik hier niet gestaan' waren zijn gevleugelde woorden, die overmand door emoties de luidsprekers uitknalden.
Werner vatte het heel sportief op en feliciteerde de nieuwe prins onmiddellijk met de overwinning. Hij riep 'zijn' supporters ook meteen op om hetzelfde te doen.

Voor zijn kostuum koos Yvan niet voor het gekende Maaseik, maar voor de firma Costhea uit Brussel, die gespecialiseerd is in het maken van theaterkostuums. Yvan koos ook niet voor echt traditionele kleuren, maar voor fuchsia en turquoise.

Het kostuum bevatte verschillende verwijzingen naar zijn verkiezingsshow. Zijn kraag deed denken aan één van zijn kostuums uit zijn show en achteraan stond As de stoet passeirt, es 't fiest ver iederien!, een zin uit zijn slotnummer. Een geborduurde naald en garen verwezen dan weer naar zijn nummer Prinsjes van nolje en drood.

En natuurlijk werden ook zijn vader Jean-Paul en grootvader Fransky niet vergeten. Aan de binnenkant van zijn vest stonden immers de namen van zijn vader, zijn grootvader en hijzelf vermeld, als symbool voor de drie generaties Prinsen Carnaval binnen de familie De Boitselier. Aan de hoed van Yvan hing daarenboven ook nog een Stroei-Meziksken, een verwijzing uiteraard naar de grote hit van zijn vader Jean-Paul. De naaimachine op zijn hoed, was dan weer een item uit zijn verkiezingsshow.

Ook de carnavalslintjes van Yvan waren anders dan anders. Hij koos bewust niet voor een karikatuur op zijn nominette, maar voor een moderne versie van het lintje van zijn vader Jean-Paul uit 1967. De afwerking van de nominetten gebeurde door Kenneth Van Lierde en Lieven Goubert en net zoals al enkele jaren de gewoonte is, werd er ook van hem een luxeblad uitgebracht, met daarop acht nominetten in een verschillende kleur.

Het werd trouwens een heel moeilijke carnaval voor Yvan.

Ten eerste was er de hele Unesco heisa en dreigingen uit verschillende hoeken zouden sowieso een stempel drukken op 'zijn' driedaagse, nadat de burgemeester eerder al had opgeroepen tot kalmte en vroeg aan de carnavalisten om niet te gaan provoceren. 

En daarenboven hing ons het 'covid-19'- zwaard wat boven het hoofd. Er was nog geen onmiddellijke dreiging voor België en er waren dus ook nog geen veiligheidsmaatregelen.
Carnaval 2020 kon dus wel degelijk doorgaan.

Het werd uiteindelijk toch een 'relatief' kalme carnaval. Er waren geen zware incidenten en de verzorgingen waren van het zelfde kaliber als andere jaren. Een bommelding net voor de zondagsstoet werd snel gecounterd en de dader (van 14 jaar oud!) mag zich hopelijk aan een fikse rekening verwachten.

Het leek of carnaval dit jaar echt niet wou stoppen. De prins kreeg de vlam maar met heel veel moeite in gang. AKV De Melkmoilen die instond voor de ‘pop’ dat jaar wist misschien op voorhand wat er nog zou komen. 
Wat ook moeilijk in gang kwam was zijn stem, die hij overduidelijk ergens verloren was gedurende 'zijn' driedaagse. Geen erg want zijn liedjes werden uit volle borst meegezongen door de aanwezigen op de vastelauvedverbranding.

Dan was het toch wel met een bang hartje afwachten wat de coronawendingen zouden worden. Carnaval is immers een enorm groot evenement en afstand houden is er nooit bij natuurlijk. 
Hoewel er nog niet direct moord en brand geschreeuwd werd in de pers en corona toen nog ‘een serieus griepje’ was, bleek amper enkele dagen na de driedaagse dat we dit virus toch maar beter met de nodige omzichtigheid zouden aanpakken.
Gelukkig voor Aalst had deze periode blijkbaar toch geen invloed op de ziekteverspreiding.

Erger werd het na de zotte drie dagen. 
De dreiging in België werd waarheid en het was heel pijnlijk voor onder andere prins Yvan, maar carnaval zou het laatste grote evenement worden dat in België werd georganiseerd.
Heel erg allemaal voor de bedrijven, horeca, zelfstandigen, werknemers, carnavalsgroepen en alle verenigingen in België.
Ook voor de prins zou 2020 een jaar worden om zo snel mogelijk te vergeten natuurlijk. 

Buiten enkele speciale gelegenheden (waaronder onder andere een bloemenneerlegging ter ere van de overleden ex-burgemeester Ilse Uyttersprot) te na heeft hij niets kunnen betekenen voor de Aalstenaars. Niet op carnavals- noch op menselijk vlak.

Het nieuws als zou er dus voor 2021 geen prinsenkiezing gehouden worden, en Yvan automatisch een tweede termijn zou krijgen, werd dus heel positief onthaald. 
Zelfs de mogelijke kandidaten zagen dit als 'normaal' en nieuwe campagnes gingen er dus niet van start. 


--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten