woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1927: Iwein en Lauretta (zo genoemd sedert 1950)

Iwein en Lauretta openen eigenlijk al sinds 1927 de Aalsterse carnavalsstoet. Ze kregen hun officiële namen pas in 1950, wat ook het jaar was dat ze met elkaar 'in het huwelijk traden'. 
Daarvoor werden ze in de volksmond Polydoor en Polydora genoemd, naar hun voorgangers. 
2017

In de beginjaren werden de reuzen ook vergezeld door twee reuzenkinderen : ’t Kindeke Baba (vroeger : Polydoorken) en een meisje, dat geen naam kreeg, maar meeging als ‘de dochter van ...’

In 1927 werden op vraag van het Feestcomité twee reuzen gemaakt. Voor de koppen werd een beroep gedaan op twee kunstenaars van de Stedelijke Kunstacademie : Jan Mulder en Gustaaf Van Der Meersch. Zij kregen hiervoor een vergoeding van 6000 frank. 

De kleding van deze twee reuzen werden gemaakt door de meisjes van het weeshuis. De twee kregen in eerste instantie geen officiële naam, maar werden algauw Polydoor en Polydora genoemd, naar het reuzenpaar dat in 1889 door 'De Rogghékes' gemaakt werd voor de stoet. 

De twee reuzen waren maar liefst 4 meter hoog en werden gedragen door twee personen, die mekaar tijdens de stoet afwisselden.

Deze twee reuzen werden vanaf 1929 vergezeld door twee reuzenkinderen. Een jongen (’t kindeke Baba) en een meisje, dat echter al heel snel verdween. In 1931 haalden de reuzen het trouwens ook tot de officiële carnavalsaffiche van dat jaar.


In de loop der jaren zou dit reuzenpaar het gezelschap krijgen van verschillende andere reuzen.
Gedurende 23 jaar liepen de twee stadsreuzen rond zonder naam. 

In 1950 kregen zij dan plotseling wél een naam, en werden zij meteen ook in de echt verbonden. 

Op 1 oktober van dat jaar werd trouwens ook Alfons De Cock (1850-1921) herdacht. Hij was de grondlegger van de volkskunde als wetenschap. Ter ere hiervan werd de vierde Provinciale Cultuurdag in Aalst georganiseerd, en op het programma stond een optreden van Oost Vlaamse Reuzen. Op het einde stond een heel speciale gebeurtenis op het programma : het huwelijk van Iwein en Lauretta. 
Na 23 jaar naast elkaar gelopen te hebben in de Aalsterse straten, kwam het er eindelijk van. Op 1 oktober 1950 werd het huwelijk voltrokken, en kregen zij meteen ook een officiële naam. Iwein van Aalst en Lauretta van Dirk van den Elzas. Het huwelijk werd afgesloten door schepen Keymeulen op de Grote Markt. 

In 1957 werden de gekende Aalsterse reuzen vervangen door een nieuwere versie van de hand van Marc De Bruyn. 
De reuzen werden opnieuw vergezeld van een Kindeke Baba.  

De geschiedenis van Iwein en Lauretta kunnen jullie HIER terug vinden.


Bronnen

- reuzeninvlaanderen.be
- LECA
- Warlop, E (1976) The Flemish Nobility. Kortrijk: G. Desmet-Huysman.
- Potter, F. De en J. Broeckaert Geschiedenis der stad Aalst, voorgegaan van eene historische schets van ‘t voormalige Land van Aalst. Deel 2, Gent 1875.
- Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten