woensdag 22 mei 2019

De Aalsterse reuzen : 1912 : Bultenaar en Bultenaarster


De Bultenaar en Bultenaarster waren twee reuzen die gemaakt werden door de groep 'De Vereenigde Bulten'.

Wanneer de groep naar buiten kwam met carnaval werden ze steeds vergezeld door hun twee reuzen. De namen 'bultenaar' en 'bultenaarster' moeten ook niet ver gezocht worden.

Het was de familie van Hippoliet Rogghé,die eigenlijk aan de basis lag van het reuzengebeuren in Aalst. Zij kwamen met carnaval steeds uit als De Rogghékes, Hippoliet en zijn drie zonen zorgden trouwens voor de bouw van het eerste reuzenpaar in Aalst.
Later veranderden ze hun naam naar 'De Vereenigde bulten', wat kan beschouwd worden als de eerste Aalsterse carnavalsgroep.
 


De groep maakte zelf hun kostuums, die vooral gekenmerkt waren door voor- en achteraan een bult. Ze droegen meestal fel gekleurde pakken, een stropbroek en een paraplu die met belletjes was versierd. De groep had verschillende kostuums, zoals bijvoorbeeld een overdreven uitgewerkt Pierrot-kostuum in 1923. De groep had ook haar eigen trommel- en trompetorkest en werd zoals eerder vermeld, steeds vergezeld door de twee eigen reuzen.


Terwijl ze door de straten dansten, zongen ze: "Hebt ge al een bult zien dansen, hebt ge al een bult gezien? lang leve de Bulten, Leve de Bulten van 't Ajuinkwartier."


In 1923, een van hun laatste optochten, beeldde de groep De Vereenigde Negers uit. De groep werd hiervoor aangevuld met een aantal jongeren, die zich in Pierrots en Reuzen verkleed hadden. 

De Bulten hadden hun ook hun eigen liedje, voor die tijd natuurlijk een unicum.

Het ging als volgt :


"Eeje-gè va zè leiven al nen boeltj zien dansen? Eeje-gè va zè leiven al nen boeltj zien goon?

Eeje-gè va zè leiven al nen boeltj zien dansen? Eeje-gè va zè leiven al nen boeltj zien goon?

Leve de boeltjen, leve de boeltjen, leve de boeltjen oit de Zonnestroot.

Leve de boeltjen, leve de boeltjen, leve de boeltjen oit de Zonnestroot."


Deze groep is dus meteen de oudste carnavalsgroep van de stad.

De lokalen van deze groep waren bij Emiel Schepens en Oscar Rogghé in de Zonnestraat.


In 1912 telde de Vereenigde Bulten reeds 60 leden, waaronder veel vrouwen en kinderen.

De Vereenigde Bulten kwamen niet later niet alleen meer naar buiten tijdens de Aalsterse carnavalsfeesten, maar namen toen ook deel aan stoeten buiten Aalst. Zo wonnen ze in 1913 onder de naam 'Vrije Bulten' de eerste prijs in Namen en liepen ze in 1909 onder de naam 'Les Nègres Alliés' mee in de stoet van Schaarbeek.


Voorzitter Hippoliet Rogghé (05/05/1830-19/07/1908) was eigenaar van 'A la Boîte de Carton', dat in de Zonnestraat gevestigd was. 

De familie Rogghé stond niet alleen bekend als dozen- en platenmakers, maar ook als de drijvende kracht achter d'Oude Garde .Hippoliet was zelf solist bij de Harmonie 'Al Groeiend Bloeiend' en ondervoorzitter van d'Oude Garde. Hij was ook secretaris van de maatschappij 'Elk zijn goeste', een vereniging van muzikanten uit de Zonnestraat.  

In 1978 werd de groep nog eens in de herinnering gebracht, en kopieerden De Kartashjen het kostuum van de Vereenigde Bulten om deel te nemen in de stoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten