zaterdag 4 mei 2019

4 mei - internationale dag van de brandweer - groote brand in 1931

4 mei is het internationale dag van de brandweer …

In diverse landen loeiden de brandweerkorpsen vandaag eerst gedurende een halve minuut de sirenes om vervolgens een minuut stilte in acht te nemen voor al hun collega’s die jammerlijk het leven lieten tijdens een of andere interventie. In ons land passeert deze dag meestal geruisloos. 
Nochtans is het voor iedereen dé ideale gelegenheid om eens stil te staan bij het dappere werk van onze pompiers.

De datum voor de International Firefighter’s Day kwam er niet toevallig. 4 mei is de feestdag van Sint Florian, de patroonheilige van alle brandweermannen.

De Internationale Dag van de Brandweer zelf is dan weer ontstaan uit een tragisch voorval in Linton, 150 kilometer ten westen van Melbourne in Australië. Op 2 december1998 rukten daar diverse korpsen uit om een grote bosbrand te bestrijden. Vijf brandweermannen wilden water gaan bijtanken toen de wind plots dramatisch keerde en vlammen hun tankwagen verteerden. Het vijftal had geen schijn van kans.

Het was JJ Edmondson, vrijwilligster in het naburige Victoria, die aansluitend het initiatief nam voor de Internationale Dag van de Brandweer. Ze riep die dag in het leven specifiek om brandweermannen te erkennen, te bedanken en te eren voor hun moed en werk. Een dag ook om samen stil te staan bij de gevaren van de job en samen te blijven zoeken naar manieren om de taak steeds zo veilig mogelijk uit te voeren. Want wees maar zeker, iedere brandweerman is zich bewust van de risico’s. Edmondson verwoordt het zo: “De rol van een brandweerman is er één van toewijding, verbondenheid en opoffering. Van welk land je afkomstig bent? Welk uniform je draagt? Welke taal je spreekt? Als brandweermannen vechten we samen tegen één gezamenlijke vijand: vuur.”

Denk aan onze brandweermannen en - vrouwen wanneer ze weer vertrekken naar een dringende opdracht.

Tegenwoordig vinden we bij een brand niet veel meer dan een paar regeltjes in de lokale krant.

Niet echter in De Volksstem van 31-7-1931 waar een wel heel gedetailleerde omschrijving te lezen stond over een ‘Groote Brand’ …

Vooral het - terecht verdiende - respect voor de hulpdiensten is bemerkenswaardig. Tegenwoordig gebruikt men voor dergelijke feiten heel wat minder woorden, en ook de complimentjes aan de hulpdiensten zijn vaak ontbrekend ... Vaak worden ze zelfs verweten of nog erger ... aangevallen tijdens hun dienstverlening …

Groote Brand

Heden voormiddag, brak in onze stad een hevige brand uit, die schrikkelijke gevolgen had kunne hebben.
In de Cumontstraat, nr. 8, is een groot gebouw, dienend tot hopmagazijn, en waarin HH. Meert en Grégoire ongeveer 1000 balen hoppe hadden geborgen.
Rond 11u.30 werd opeens de wijk in opschudding gebracht door een geroep van Brand ! Brand !

Onmiddellijk werd de politie verwittigd , die gezien het groot gevaar, seffens ons pompierkorps deed ter plaatse snellen.
Langs alle kanten werd het vuur aangevallen, zoo hevig en zoo uitgebreid werd de poel.
Gezien het middaguur stonden weldra de Fabriekplaats, de Koophandelstraat en de aanpalende wegen vol volk.

De heer Burgemeester was ter plaatse en de orde werd verzekerd door het politiekorps, onder leiding van den heer Van de Winckel, hoofdkommissaris, en door de gendarmen.

Bewonderenswaardig was de moed der pompiers, die geen gevaar ontzagen om te redden wat nog te redden viel. Bijzonderlijk moeten we noemen den Heer Achiel Meersman, die, ondanks heel dikke rookwalmen en de uitgestraalde hitte boven op den grooten ladder bleef en van op die hoogte stroomen water spoot op den gloed.

Doch aan den brand was geen houden aan; hij nam voortdurend uitbreiding dank zij den aard van hetgeen het gebouw vulde, t.t.z. hop, waarvan de solfer nog meer voedsel aan het vernielent element gaf.

Om 12.30 u. stond gansch het magazijn in laai en de groote spuiten en pompen kwamen in werking. Langs alle zijden, van uit de straat, van op de aanpalende huizen, en van achteraan werd het vuur aangevallen. Meersman was verplicht zijn anti-gasmasker aan te doen ondoordringbare rookwolken duitserden de lucht.
Daar ieder oogenblik, gedeelten van het huis stonden op in te vallen, kon de toestand der pompiers gevaarlijk worden voor dezen die zich te ver in het gebouw waagden.

De moedige mannen stroomden onverpoosd groote hoeveelheden water op en in den gloed. Men vreesde voor de aanpalende huizen, wier eigenaars angstig, wat ze verdragen konden, wegbrachten.
En intusschen werkten de pompiers voort, zich gansch gevend, en ware het maar om de aanpalende huizen eenigzins te vrijwaren.

Om 1 uur 15 verminderde de vuurgloed in hevigheid, tot eindelijk enkele brandmannen het waagden, op den ladder, dichterbij den voorgevel te geraken om de dakgoot en nog laaiend hout te doen neerstorten.

Op enkele plaatsen hernam de gloed en werd onmiddellijk bestreden.

Niets dan de kale, verkoolde muren van het gebouw, zal nog overblijven.
Op gansch de lengte is alles de prooi der vlammen geworden.
Gelukkiglijk dat alles door de verzekering is gedekt.
Onnoodig bij te voegen, dat het aantal nieuwsgierigen grooter om grooter werd.

Onophoudend werden voort stroomen water op het smeulend binnenste van het magazijn gegoten om te voorkomen dat de brand opnieuw in hevigheid zou hernemen.
Gelukkiglijk dat het onheil, gedurende den dag voorviel en dat, langs vele zijden te gelijk kon water genomen worden; anders ware het grootere ramp geweest, daar zeker geheel de blok huizen ten prooi der vlammen zou geweest zijn.

Wij moeten onze bewondering uitdrukken, voor ons zoo kranig korps der Vrije Brandweer, onder leiding van Kapitein De Hert, en aan wie het volstrekt te danken is dat zoo een treffende wijs het vuur werd aangevat en bekampt. Eere aan hen !

De aanleidende oorzaak tot den brand kon nog niet bepaald worden. Het ingestelde onderzoek zal zulks misschien uitwijzen. 

Onze Aalsterse pompiers verdienen zeker alle lof. We herinneren ons zeker (of hebben in elk geval gehoord van) de brand in het St Elisabethhospitaal, de brand in de St Martinuskerk, de Florahallen, de carnavalswerkhallen, ... en daarnaast nog honderden, neen duizenden andere interventies waar het gevaar voor eigen leven vaak in een klein hoekje schuilt ...

Daarom : 
'plasjt insj in eir annen ver ons pompiers vandaug' ... ''t zen krakken in eir vak' !!!


Memorabel in Aalst
Brand Sint Martinuskerk Zaterdag 29 maart 1947

Memorabel in Aalst
Brand Sint Elisabethziekenhuis 27 augustus 1976

Bronnen:

Verslag 'Groote Brand' : De Volksstem 31-7-1931
Foto' s branden in Aalst : De Voorpost, via Made in Aalst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten