De Verkiezing van Prins Carnaval 1972 vond voor de eerste keer plaats in de Florahallen aan de Albrechtlaan, op zaterdag 22 januari 1972. De verkiezing werd gewonnen door Jackie D'Herde.
De kandidaten dienden zich opnieuw schriftelijk in te schrijven bij het Feestcomité om deel te kunnen nemen en de enige voorwaarden waren dat de kandidaat 21 jaar moest zijn op de dag van de verkiezing en dat de kandidaat in Aalst moest wonen.
De keuze zou uiteindelijk moeten vallen op één van de vier kandidaten.
- Jackie D'Herde
- Johnny Marcoen
- Achiel Serlippens
- Francois Verstraeten
De verkiezing vond dit jaar plaats in de bloemenveiling Flora, maar dat gebeurde eigenlijk bij gebrek aan een andere feestzaal, tot grote hilariteit van het carnavalsvolk.
Deze nieuwe locatie werd dan ook meermaals het middelpunt van spot.
De avond werd muzikaal begeleid door het Orkest Alberic Frank, en animatie kwam er door onder andere Keizer Kamiel, Jean-Paul en uittredend prins Michel .
Het was BRT-presentator François Roeland die de kandidaten tijdens de show enkele vragen mocht stellen.
De shows waren ambiancemomenten, en Jackie bleek daarin de topper te zijn.
Met zijn thema ‘Aal Ajoin' kreeg hij een daverend applaus, vooral toen hij het lied 'Den Ajoinendans' inzette.
Hij zong ook nog andere liedjes, waaronder ‘boeven de stad’ dat geschreven werd door Frans Wauters.
Het was echter het voorgenoemde ‘Den ajoinendans’, geschreven door jawel Jean Paul, dat de andere kandidaten de das omdeed.
Jackie haalde de overwinning met overtuiging en hij versloeg daarmee zijn medekandidaten.
De prijs was ditmaal geen boek, geen kristallen vaas, ... maar wel een heuse auto, met name een Fiat 500.
Het werd een stevig feestje en aan de toog werden tijdens (en vooral na) de show enkele stevige pinten gedronken.
Er waren echter ook serieuze momenten tijdens deze ‘vergadering’ en er werd er flink nagekaart door enkele ex-Prinsen en de leden van het nieuwe Stedelijk Feestcomité.
Onder impuls van feestcomitévoorzitter Alfons Singelijn en -secretaris Henri Van de Perre werd ex-prins Jan-Simon D'Hondt, prins Carnaval 1965, gevraagd om de leiding te nemen van een vereniging samengesteld uit de ex-prinsen van Aalst. En zo geschiedde het.
De Prinselycke Carnavalcaemere der Aloude Kaiserlycke Stede tot Aelst (Afgekort: De Prinsencaemere) , een schitterende en indrukwekkende naam uitgevonden door Karel De Naeyer, werd snel opgericht met als eerste leden: Marcel Henninck (1957), Robert Waterschoot (1958-1959), Louis Van Pottelbergh (1960), Karel De Naeyer ( 1961-1962), Kamiel Sergant (1963-1966-1968), Hendrik Arijs (1964), Simon D'Hondt (1965), Jean-Paul De Boitselier (1967-1970), Lucien Peirlinck (1969) en Michel Cleemput (1971).
Artikeltje over Jackie uit de Voorpost van 13/02/1976:
In de sfeer van carnaval een (ex) prins interviewen is een hele karwei. Ergens zijn ze altijd druk bezet en moeilijk bereikbaar. Ook Jackie D’Herde, die als uitbater van de drukke Madelon zich vrij moet maken tussen enkele belangrijke vergaderingen en een ruime klantenkring.
Onze gastheer heeft wel 1 enorm groot voordeel: hij kan vlot en compact praten.
Een soort minituigje ratelt kort, bondig en duidelijk de vele belevenissen af in een recordtempo.
In 1966 huwde Jackie en datzelfde jaar sloot hij ook aan bij een carnavalsgroep.
Van de carnavalsgroep was hij twee jaar lid, en dit jaar is hij tien jaar getrouwd. Van de twee jaar dat hij lid bij de groep was, vervulde hij een jaar ook de rol van bestuurslid.
Bij de Suskewieten, die dit jaar voor de twaalfde maal mee opstappen, was hij dan vijf jaar voorzitter. Allemaal om maar te zeggen dat carnaval er goed inzat, en hij werd vooropgezet om prins te worden. Zijn neef, Roger Van Mulders, was het grote voorbeeld.
In 1971 was Jackie de eerste maal kandidaat, en alhoewel hij de grootste track aller tracken had, werd hij toch eervol tweede, na Michel Cleemput. Jackie slikte moedig zijn tweede plaats door, en nam zich voor om het volgende jaar opnieuw deel te nemen, en dan zeker eerste te worden.
Jackie is zeker te spreken over de steun die hij tijdens de verkiezingen in 1972 kreeg van de groepen.
Hij won met het grootste stemmenverschil dat er ooit geweest was (599, de tweede behaalde ‘amper’ 168 stemmen).
De verkiezing ging dat jaar, zoals vermeld, voor de eerste maal door in de bloemenveiling Flora. En dat op Mijlbeke. En dat wil natuurlijk zeggen dat hij ook af te rekenen kreeg met supporters ‘van oever ‘t woater’.
Jackie spreekt vol lof en dank over Frans Wauters, die hem toen zo goed terzijde stond.
Denk maar aan het liedje ‘boeven ons stad’ en de plaat ‘de ajuinendans’, geschreven door Jean Paul De Boitselier. Jackie gaf toen een show weg van 25 minuten over Rodenbach.
De fonoplaat met de ajuinendans is trouwens uitgekomen voor de prinsenverkiezing, want de achterkant was een promotietekst om te stemmen voor deze zingende prins.
In een gesprek met de ex-prins komen nog enkele malen de woorden ‘de eerste keer’ voor.
Zoals het historisch feit dat de nieuwbakken prins, ter gelegenheid van de carnavalsdagen, voor de eerste maal ook echt de sleutels van het cabinet des burgemeesters in ontvangst mocht nemen, en in dit cabinet ook z’n intrek nam gedurende de drie zotte dagen.
De sleutel werd hem de zaterdag van carnaval overhandigd en hij mocht deze houden tot en met het zoete einde.
Ook de chauffeur van de burgemeester stond ter beschikking van de prins en kwam hem prompt halen om in het stadhuis zitting te houden van 9 tot 10 uur ‘s morgens.
Gezien zijn hoge functie en gelet op het feit dat hij toch de scepter zwaaide op het stadhuis, ging ‘s maandagsnamiddags van carnaval in de raadzaal een carnavalszitting door. De oudste leden van het Feestcomité waren de schepenen en de overigen mochten zich de functie van gemeenteraadsleden aanmeten.
Prins Jackie was een gulle prins in dit hooggewaardeerde cabinet, want hij sprak prompt de voorraad drank en sigaretten aan om de bezoekers een rijkelijk onthaal aan te bieden. Hij was echter zo gul dat al de dranken, die normaliter voor officiële en hoge gasten waren voorbehouden, verdwenen als sneeuw voor de zon.
Meteen vulde de genereuze prins de voorraad nog eens extra aan. Om beslist zeker te zijn dat ook die voorraad volledig opgebruikt zou zijn, hield de prins nog een extra receptie voor de leden van het Feestcomité, de oude garde en al wie mee geweest was ‘achter de Muziek’.
Het overhandigen van de sleutel en de zitting in het cabinet, werden het jaar daarop nog eens overgedaan, maar dat viel blijkbaar minder goed mee. Er was minder drank voorhanden, en de jolige bende werd heel nauwlettend in het oog gehouden.
Meteen verdween toen ook dit stukje geschiedenis, waarvan Jackie toch kan vertellen dat het op zijn palmares gestaan heeft.
Nog een wapenfeit van Jackie was dat hij ook de titel ‘Prins der prinsen’ gedragen heeft. Er zijn slechts twee Aalstenaars die deze titel ooit mochten dragen.
Dat waren Kamiel Sergant en Jackie.
Tijdens de verkiezing sprak hij in Mechelen gedurende 15 minuten over zijn geboortestad, zong de ajuinendans en behaalde met groot gemak de titel.
Jackie trok ook naar het Sas van Gent om met diezelfde ajuinendans mee te dingen naar de verkiezing van ‘dé carnavalsplaat”.
Het ging over een co productie van VARA en BRT. Drie Belgen namen deel aan de verkiezing Jacques Raymond, Tony Ghys en ‘onze eigen’ Jackie,
Van de in het totaal 11 deelnemers eindigde Jackie op de zevende plaats. De verkiezing, die via TV werd uitgezonden, was natuurlijk wel een schitterende reclame voor het Aalsterse lied, en rechtstreeks hieruit vloeide trouwens de oprichting van ‘Het Stemmingstrio’ voort.
Dit stemmingstrio bestond naast Jackie ook nog uit Johnny De mol en Johnny Marcoen. Zij zetten overal de boel op stelten met hun ... stemmige ‘airekes’.
Jacky overleed op 25 maart 1983 in het Stedelijk Hospitaal.
Hij was voorzitter van de marktcommissie, lid van het stedelijk Feestcomité en ook lid van verschillende verenigingen.
Ook was hij uitbater van het café ‘t Pompierke en de zaal Madelon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten