In 1956 werd Frans De Boitselier voor de derde maal prins carnaval, en werd daarmee meteen ook de Eerste Keizer carnaval van Aalst gekroond.
Frans is geboren in Denderleeuw op 12/11/1906, en werd drie maal prins.
Zijn derde overwinning behaalde hij in dit jaar 1956.
Dat Frans in Aalst terecht kwam, heeft te maken met het feit dat hij huwde met Oilsjtenes Hoorina Beeckman.
Frans was vertegenwoordiger bij brouwerij Concordia, later startte hij een groothandel in wijnen en aperitieven in de Arbeidstraat.
Frans was een geboren danser en entertainer, waardoor hij al snel te zien was op allerhande bals, feesten, kermissen en revues.
Sedert de jaren ’30 was hij één van de twee leden van het komische dansduo Fransky en Charley.
Charley was de artiestennaam van Charles Van Steenbergen.
Charles was trouwens de man die Fransky het fenomeen ‘Vastenavond vieren’ leerde.
Samen met Emiel Kiekens (Witte Miel) verkleedden ze zich vaak als clowns en gingen dan carnaval vieren volgens het oude principe ‘kafeiken in, kafeiken oit’.
Het was de ondertussen door het carnaval begeesterde Frans die trouwens samen met Robert Renoncourt achter het idee zat om in Aalst een prins carnaval aan te stellen.
De prinsenverkiezing 1956 vond plaats op zondag 5 februari in de zaal Madelon. De show werd gepresenteerd door Gustaaf De Stobbeleer.
Net zoals de voorgaande jaren, verschenen opnieuw enkele heel bekende artiesten op het toneel. Onder andere Will Ferdy mocht de honneurs waarnemen, samen met het orkest Louis Mottin. Daarnaast stonden ook de zangeressen Jenny Christian en Jacqueline Bartholet, het duo Berr en Bobke Verhelst op het podium. De verkiezing werd zelfs opgenomen door de televisie.
Net zoals de vorige jaren ging ook deze verkiezing eigenlijk om het mooiste kostuum. Voor het overige bleven de kandidaten anoniem, ook door het gebruiken van een schuilnaam en het feit dat ze niet mochten spreken.
De keuze van de nieuwe prins lag opnieuw volledig bij het publiek.
Het biljet moest echter, in tegenstelling tot de twee vorige jaren, niet meer apart aangekocht worden. Het zat vervat in het toegangsticket. De prijs werd uiteraard wel opgetrokken naar 30 Frank per ticket.
De Graaf van Aalst, de nieuwe schuilnaam van Fransky De Boitselier, haalde het en voor de derde keer werd Fransky verkozen tot prins carnaval. Een feit dat hem meteen ook de titel van ‘keizer’ opleverde.
De verliezende tegenkandidaten waren dit maal Alfred De Gendt, Lou Jeanne (Louis Janssens), Jean Paul (de zoon van Fransky) en de foorprins (Albert Barrez).
Voor de eerste keer kreeg de Prins Carnaval een heuse prinsenwagen ter beschikking om mee in de stoet te gaan.
Op de prinsenwagen was de slogan 'Aalst draagt zijn prins op handen' te zien.
De wagen was een ontwerp van Fritz Kieckens en werd gemaakt door Marc De Bruyn. Hiermee werd opnieuw een mijlpaal gezet. Deze wagen zou trouwens nog gebruikt worden tot in de jaren ’60.
Naast de verkiezing (54) en de nominetjes (55) kwam nu immers ook de prinsenwagen op de proppen.
Het zou, naar aangeven van deze prins, ook de gewoonte worden dat de prins en gevolg een bezoekje zouden brengen aan rust- en ziekenhuizen.
Doordat hij ondertussen al drie maal prins gekroond werd, werd Fransky ook de eerste Keizer Carnaval.
Hij mocht zijn prinsenscepter houden ‘als beloning’.
De keizer bleek heel succesvol en hij ontpopte zich zelfs tot showkapelmeester.
Ook de Duitsers hadden gezien dat dit een waar succes was en wouden hem zelfs een job aanbieden. Frans ging hier echter niet op in omdat hij zijn ‘Oilsjt’ niet in de steek wou laten.
Hij ontpopte zich als een ware weldoener en werd de eerste prins die op carnavalsmaandag de rusthuizen en ziekenhuizen een bezoekje ging brengen.
Ook werd hij peter van de verlaten kinderen en hij ging voor hen elk jaar op ‘bedeltocht’ om zo veel mogelijk speelgoed en kledij in te zamelen.
Hij werd een vernieuwer, maar was ook één van de personen die ervoor zorgde dat de tradieties bleven bestaan.
Gezien hij niet meer kon meegaan in de stoet wegens ziekte had hij zich in 1962 achter zijn raam gezet in zijn keizerskostuum. Vandaar kon hij de vele carnavalisten aanmoedigen en groeten.
Hij overleed datzelfde jaar en Aalst was in grote rouw.
Tijdens zijn begrafenis beloofde de burgemeester, Marcel De Bisschop, dat men elk jaar op carnavalsmaandag bloemen zou komen leggen op het graf van Frans, net zoals hij altijd de ouderen en zieken een bezoekje bracht op die dag.
En dat was meteen de start van de mooie traditie om op carnavalsmaandag de overleden carnavalisten te herdenken en te eren. Deze traditie werd later verschoven naar het weekend voor carnaval.
De 'De Boitseliers' zouden trouwens nog enkele keren terugkomen in de geschiedenis van de prinsen. Naast Fransky werden immers ook nog zijn zoon Jean-Paul en kleinzoon Yvan 'prinsj van Oilsjt'
--- Een overzicht van alle prinsen die onze stad kende tot hiertoe is HIER te vinden ---
Geen opmerkingen:
Een reactie posten