De cinema is
gestopt in 1932, maar bleef daarna wel verder bestaan als café en bijhorende
feestzaal.
Het café noemde
dus "'t pompierken" (met eigenaar Oscar Van Pamel) en de zaal bleef
verder bestaan onder de naam "Madelon". Over de feestzaal 'Madelon' (later 'Nieuwe Madelon') kunnen jullie HIER meer terugvinden.
Hier een foto van de Grote Markt in 1978 waar onder
andere 't Pompierken en zaal de Madelon (met rechtopstaande reclame van
'Safir') te herkennen zijn.
Naast het café zien we trouwens nog een deeltje van een schoenenwinkel.
De enige vrouw op de foto, helemaal achteraan, is Stefanie September, de lieftallige echtgenote van Oscar. Zij kregen één dochter, Rosa van Pamel, die later zou huwen met Fons t’ Kint. Hij zou de eerste burgemeester van Hekelgem worden.
De man in de deuropening is Omer De Paepe, goede vriend van Oscar Van Pamel. Omer was de zoon van Polydoor De Paepe, stichter en commandant van de vrijwillige brandweer in Aalst.
In de zaal van 't Pompierken werden veel bijeenkomsten gehouden, onder andere ook openbare verkopen van huizen.
Volgend berichtje was te vinden in
de Gazette van Aelst, van 21 april 1946.
Tot 1957 kwam hier regelmatig de burgerij van het centrum op bezoek. Ook veel brandweermannen van de kazerne (die toen in het latere stadhuis op de Grote Markt gevestigd waren) waren er vaste klanten, zoals de naam trouwens al kon laten vermoeden.
Het café werd nadien overgenomen door Pol Van Hemden, en nog later kwamen Jan Van Vaerenbergh, Sam Beulens en Jackie D'Herde.
Terwijl het tegenwoordig een echte rage is om 'linjekes' te verzamelen van alle carnavalsgrootheden, was er toen ook een cigarenbandjesrage. Naast stickers werden cigarenbandjes aangemaakt door elke zichzelf respecterende zaak. Zo ook door 'Het Pompierken' natuurlijk..
Toen Bea en Jackie de zaak openhielden hebben vele klanten de zaterdag moeten luisteren naar Wannes Van De Velde 'kwil deze nacht in de stroaten verdwalen' op de juxe box … en opnieuw en opnieuw en opnieuw …
Op de bovenverdieping is er eerst nog toneelvereniging Pan geweest, later de Timarcha.
Over de Timarcha is ook veel te vertellen, dat doe ik dan ook HIER in een artikel apart.
Op deze locatie verscheen later nog ''t Craeyeken' en nog later 'Café Noir', maar het zal toch allemaal niet meer hetzelfde zijn als 'toen' ... in het Pompierken ...
De genoemde zaken waren en zijn terug te vinden op de Grote Markt 20
Bronnen :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten