vrijdag 3 mei 2019

Voetbalploeg 'Volharden'

Rond 1890 werd er voor het eerst voetbal gespeeld in België. 

Het duurde echter tot de eeuwwisseling vooraleer deze nieuwe sport ook in Aalst in ploegverband tot leven zou komen. 

De meeste professionele clubs zijn aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), het is de officiële instantie die de diverse nationale competities organiseert, en waarbij alle clubs zich aan kunnen sluiten. Bovendien staat deze bond in voor de nationale ploeg. De UBSSA, voorloper van de KBVB, werd opgericht in 1895. In 1904 sloot de bond zich aan bij de FIFA, in 1954 bij de UEFA.

We schrijven het jaar 1900 toen 'Alost F.C.' opgericht werd. 
Na 4 jaar hielden zij er echter al mee op. 

Van 1904 tot 1913 speelde er aan de Puiteput een tweede ploeg: Sporting, in roodgroene uitrusting. 

Ondertussen had in 1908 ook de voetbalploeg 'Steun Geeft Moed' het leven gezien. Zij speelden hun eerste matchen op het toenmalige Ezelsplein, maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, betekende dit meteen ook het einde voor deze club.

In 1919 werd bij ‘Jan de Gendarm’ aan het Esplanadeplein opnieuw een club opgericht: Sport-Club Eendracht. Deze club was hoofdzakelijk samengesteld uit oud-spelers van Sporting Aalst en Steun Geeft Moed. De eerste matchen vonden plaats op een plein aan de Puiteput waar nu de Sinte-Annalaan ligt. Op deze locatie bleven ze echter niet zo lang en al spoedig verhuisden ze naar het stadspark en omgeving. 

In ‘25-’26 vestigden ze zich finaal ‘over ’t water’ in de nabijheid van de Lion D’Or. 

Eind jaren ‘20 kreeg Eendracht een tegenhanger op de linkeroever: het clubje Volharden
Zij speelden hun eerste wedstrijden zoals hierboven al vermeld op een weide langs de Sinte- Annalaan, rechtover het VTI. Het lokaal was 'bij Polle Mens' in de Kloddestraat, de huidige Vakschoolstraat. 
Enkele jaren later verhuisde Volharden naar het einde van de Asserendries op een weide ingesloten door drie diepe grachten.

De kleedkamers waren in een houten barak, die de spelers zelf dienden te dweilen, terwijl men zich waste met water uit de grachten. 
Op 31 januari 1930 deed het bestuur in de krant De Volksstem een dringende oproep naar zijn supporters om zich in het belang van de sport zo sportief mogelijk te gedragen zowel tijdens als na de matchen. Van vooroorlogs hooliganisme gesproken .. 
In 1940 werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog 'Volharden' opgedoekt.

In maart 1945 echter, na de Tweede Wereldoorlog, werd een nieuwe voetbalploeg opgericht.
Dat werd dan 'Voetbal Ontspanning Volharden (V.O.V. Aalst)'. 
Men startte het seizoen 1945-46 op een plein gelegen aan het kruispunt Lindestraat en Ledebaan. De club sloot aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond met het stamnummer 4262

Het eerste seizoen werd zonder een verloren match afgesloten en men promoveerde naar 2e Provinciale. 
Het volgende seizoen vond de club zijn uiteindelijke stek op een veld gelegen tussen de Boudewijnlaan en de Biekorfstraat. 
Hier beleefde Volharden echte hoogdagen.

Wanneer in het seizoen 1948-49, na degradatie ten gevolge van een abnormaal hoog aantal kwetsuren, Volharden en Scela Zele met hetzelfde aantal punten als eerste eindigden, moest een testmatch beslissen over de promovering. Deze vond plaats op neutraal terrein in Gent. 
Met niet minder dan 10 autobussen volgestouwd met supporters werd aan het café Volharden vertrokken richting Gent. 
Na een wedstrijd die 2u45 duurde was de stand nog steeds 1-1. 
Een week later werd een tweede match gespeeld. Groen-zwart won de wedstrijd met 3-2 en promoveerde terug naar 2e Provinciale.

Groepsfoto 'Volharden' in 1956

In 1967 gingen Volharden en Adelaars samen en de fusieclub werd Sport Kring Aalst genoemd dat verder speelde met stamnummer 4262 van V.O.V. Aalst.  

Goed nieuws voor spelers en supporters, maar het begin van een grote uitdaging voor de bestuurders. Men moest immers in de eerste plaats een nieuw terrein zoeken, omdat het terrein en de installaties op de Biekorfstraat moesten verlaten worden.  Er werd immers geen verlenging toegekend voor het huidige contract en men ging spelen op de terreinen van SK Aalst.
Er was nog een ietwat kleinere afscheuring bij de Adelaars die de fusie niet zagen zitten, en verder gingen onder de naam 'SK Terjoden'..

Het waren gouden jaren voor het voetbal. Mensen stonden in lange rijen aan te schuiven om een match te kunnen meepikken. Onder andere Willy Bellon, bekend van Eendracht Aalst, speelde voor deze ploeg. In café Volharden werd na de matchen nog altijd lang nagepraat (den derden 'time')
  
Café Volharden, hoek Sinte Annalaan-Asserendries 2 / 1980


Eén van de topmatchen uit 1970, en eigenlijk uit de gehele geschiedenis van de club, werd die tegen eersteklasser Tilleur. Onder enorme belangstelling verloren ze nipt met 2-3, maar wat een geweldige match kreeg het volk te zien.
Hierbij een actiefoto uit de bewuste match.


In 2002 ging het iets minder goed, en fusioneerde Sport Kring met Sporting Lebbeke, een jongere club uit Ninove, die pas in 1981 was ontstaan en stamnummer 8875 droeg. De nieuwe voetbalvereniging werd SK Lebbeke-Aalst genoemd, en speelde verder met het stamnummer 4262 van S.K. Ze schopten het tot in de vierde klassen.
De jeugdploegen bleven bijna volledig Aalsters met vooral jeugd uit de Watertorenwijk en omliggende buurten.

En nog is het niet gedaan : 
SK Lebbeke-Aalst en Sint-Gillis-Dendermonde sloten in april 2017 een fusieakkoord. Sint-Gillis-Dendermonde behoudt zijn clubkleuren en naam, maar gaat onder het stamnummer van het gestopte SK Lebbeke-Aalst aan de slag in tweede provinciale.

Hoe een Aalsterse club dus bewijst dat het ook kan met Dendermondse inbreng, maar het originele 'Volharden' is hiermee wel degelijk geschiedenis geworden … Niet door een financieel probleem, maar het is zo dat de club kampte met een vrijwilligersprobleem. Ook spelers die beter betaald willen worden (would be vedetten) nekken op die manier een club. Hoewel de ambitie er is om op zijn minst de jeugdploegen nog te kunnen laten 'sjotten', is dat vrij utopisch. De jeugdwerking zal het ook moeten opgeven, gezien er geen aparte vzw is voor hen. Als de 'grote' vzw ophoudt, is het definitief gedaan met alles ...
Hier nog een groepsfotootje (jaartal onbekend) waarin de typisch groen-oranje kleur van de club te zien is.


Bronnen

interview met Willy Cherretté, oud speler van 'Volharden' en al 52 jaar secretaris (in 2017) : HLN
groepsfoto Volharden 1956 : Made in Aalst
foto café Volharden 1980 : Made in Aalst
clubfoto groen-oranje en actiefoto Tilleur : HLN van 26/01/2017
verdwenen voetbalclubs
Limowreck

Geen opmerkingen:

Een reactie posten