woensdag 23 oktober 2019

Prinsjen van Oilsjt : 2013 : Peter Van Nuffel 'Den Board'

Hoewel Prins(es) Stephanie pas in januari 2012 verkozen werd (als enige kandidaat), was er sedert maart al sprake van 'opvolging'. Gezien de twee vorige jaren de opkomst maar ‘magertjes’ was met maar 1 kandidaat, leek het er op dat, als minstens 2 kandidaten het zouden volhouden, er eindelijk weer eens een échte verkiezing zou plaatsvinden in het Aalsterse carnavalsland.

Maar liefst 3 kandidaten maakten zich aanvankelijk bekend... 

Kiki was de Eerste. Zij wou, geïnspireerd na de succesvolle champagne van Stephanie, heel graag de tweede vrouw zijn die met de scepter zou kunnen zwaaien. Zij was gedurende 6 jaar lid van de carnavalsgroep AKV Wadesdavoriet. Het idee om mee te doen aan de verkiezingen was zeker geen bevlieging, gezien Kiki reeds sedert haar 13 jaar speelde met het idee om ‘ooit’ eens mee te doen.

Haar drijfveer was dat ze vond dat een vrouw even sterk is, en zeker evenwaardig aan de mannelijke kandidaten, en ze dus zeker een waardige opvolger zou kunnen zijn voor Stefanie.  Ze omschreef zichzelf als klein, zot en onnozel. Eind augustus maakte Kiki echter bekend dat ze alsnog zou afhaken als kandidaat.

De tweede kandidaat dat jaar was Peter Van Nuffel, 43 jaar (1969) en lid van de Poipeplekkers.  In het dagelijkse leven is hij medewerker van ILVA, en eigenlijk draait bij hem ‘alles’ om carnaval. Dat maakte hij dan ook heel duidelijk in zijn campagneliedje, waar we volgende tekst van onthouden :

Alles moet bijna wijken voor de Prinsjenverkiezing en carnaval.
Door te stoon veren zuveil maan, da's de kreem en moest het meigen likken,
door op de mert 3 daugen, da zol pas de max zen!
Genieten van elke second allemool!
De carnavalisten eer ontweirpen en moed ver wa se e gans joor mauken en doeng ferm!
Allee, wa da'k wil zeggen: ik zol fier zen op ons ajoinen dak ere prinsj zou megen zen!
En veral ze allemool bedanken, oeik de mensjen langs de stroot!
't Es toch dorveer dammen't doeng..."

In 2010 moest Peter, Den Board, de duimen leggen voor ‘Den Boein’, en ook in 1998 viste hij achter het net (toen won ‘Den Bremt’). Met een nieuwe deelname aast hij dit jaar dus natuurlijk op een sportieve ‘wraak’.

De derde kandidaat was ook al geen nieuwkomer. Na 2000 (het jaar van Bart Van De Neste) wou ook Steven Van Wesemael nog eens meedingen naar de felbegeerde titel van ‘prins’.  Steven is lid van de ‘Droeve Apostelen’ en draait reeds 30 jaar mee in het carnavalsmilieu. Sedert zijn 8 jaar al (hij is van 1973) loopt hij mee in de stoet.  Ook voor Steven is ‘carnaval dus zijn leven, en zijn drijfveer’.

De reden van zijn kandidatuur is dat hij zelf reeds heel vaak meehielp ‘achter de schermen’ en dit jaar de rollen eens wou omdraaien.

De verkiezing zelf vond plaats op 12 januari 2013.

Deze editie zal jammer genoeg nog lange tijd achtervolgd worden door het vermeende ‘sabotageschandaal’ dat heel breed werd uitgesmeerd in de regionale en nationale pers. De remleidingen van de bus van de aanhang van ‘Den Board’ zou doorgesneden geweest zijn, waardoor de woorden ‘moordpoging’, ‘wraakactie’, en meer van dat fraais natuurlijk niet uitbleven. Uiteindelijk bleek dat het over een gewoon defect ging en dat er niet moest verder gezocht worden naar moordcomplotten en allerhande duistere theorieën.
De beide kandidaten bleven mekaar steunen, en trokken zich helemaal niets aan van al de heisa rond hun persoontje.

Peter Van Nuffel, aka Den Board, is in de Florahallen uiteindelijk verkozen tot de nieuwe prins Carnaval. Hij behaalde een totaal van 2.097 punten en troefde zijn concurrent Steven Van Wesemael (Droeve Steven) af in alle onderdelen van de competitie.

Den Board haalde 43/50 op de kennisproef (42 voor Steven), kreeg voor zijn swingende show maar liefst 220/250 van de jury (205 voor Steven) en ook het publiek koos massaal voor hem: maar liefst 2.318 fans stuurden een sms'je (tegenover 1.155 voor Steven).

Den Board kon zich meteen concentreren op de driedaagse van carnaval. Op 9 februari (de zaterdag van carnaval), heeft hij trouwens zwaar gestunt door te trouwen met zijn vriendin, Regine. Hij kreeg jammer genoeg geen toestemming van het schepencollege om dit huwelijk te laten inzegenen op carnaval zelf. De burgemeester wou vermijden dat trouwen op carnaval een rage zou worden in de toekomst, en daarenboven kon de veiligheid niet echt meer gegarandeerd worden op de Grote Markt. Het Rode Kruis heeft tijdens de stoet een belangrijke hulppost in het stadhuis en men wou vermijden dat de veiligheid van carnavalisten eventueel in het gedrang zou komen door dit extra evenement.

De prins is gehuwd in zijn prinsenkostuum, zijn bruid had een traditioneel trouwkleed, en natuurlijk werd het ‘de dag van hun leven’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten