zondag 6 oktober 2019

Burgemeesters van Aalst : 1830 - 1833 Joseph De Wolf

Josephus Joannes Antonius De Wolf (° Aalst 20-05-1784), was de zoon van Judocus  Adrianus De  Wolf en Isabella Petronilla Van Wambeke, en was gehuwd met Rosalia Catharina De Gheest, 

De Wolf was burgemeester (Katholiek) van Aalst van 1830 tot 1833.
Hij verhuisde in 1834 naar Brussel.

In de Aalsterse feestzaal hangt sinds 2015 het portret van burgmeester Ilse Uyttersprot. Dit na heel lange tijd, maar dat is blijkbaar heel normaal, want de geschiedenis leert ons dat de portretten van de Aalsterse burgemeesters nooit van vandaag op morgen gemaakt worden. Misschien heeft ze wel eventjes gepanikeerd dat er geen portret zou volgen, maar het maken gebeurt dus volgens de traditie 'volgens Aalsters uur'. De enige die nooit zijn beeltenis op doek kreeg, was deze Jozef De Wolf. Hoewel hij de stad bestuurde van 1830 tot 1833 is er geen schilderij van hem terug te vinden. Vanaf Frederic van der Noot de Vrechem, de opvolger van De Wolf zijn wel schilderijen te vinden in het stadhuis. Geen officieel portret, geen foto's, geen tekeningen, en dus ook geen afbeelding om dit artikel te vervolledigen.

De toenmalige burgemeester is heden dan ook zo goed als vergeten. In de revolutiedagen van 1830 werkte deze koopman zich op tot één van de kopstukken van de burgerwacht. Als kapitein van de wijk 'Molenstraat' zetelde hij in de veiligheidscommissie die er aanspraak op maakte de stad Aalst officieel te vertegenwoordigen. Deze commissie legitimeerde haar aanspraak met de verkiezingen van 7 oktober 1830 die - weliswaar enkel voor deze gelegenheid - geen rekening hield met de cijns van de kiezers. Lieven Van der Looy, kapitein van de wijk 'Kattestraat', kwam als eerste uit de verkiezingen met 276 stemmen. Joseph De wolf liet 264 stemmen optekenen achter zijn naam, en werd dus tweede. 
Toen daarop een Administratieve Commissie werd benoemd die de oude regentieraad uit de macht verdrong, werd Joseph De Wolf haar voorzitter en meteen ook burgemeester van de stad Aalst. 
Lieven Van der Looy had namelijk een meer stabiele plaats op het oog, die van stadssecretaris. Deze functie zou later dan toch ook niet zó stabiel blijken en onder vuur te komen liggen. In 1833 fungeerde een secretaris 'ad interim' en de burgemeester probeerde een administratieve hervorming door te voeren die de functie van de stadssecretaris sterk beknotte, zoniet zelfs overbodig maakte.
Het voorstel kreeg echter geen meerderheid van stemmen en de burgemeester kon evenmin verhinderen dat Van der Looy zitting nam in het college.
Het ontslag dat burgemeester De Wolf reeds op 13 juni had ingediend, en nog eens herhaald had op 22 augustus, werd uiteindelijk op 30 augustus 1833 aanvaard.
Diezelfde dag werd zijn rivaal Van der Looy als schepen geinstalleerd. De benoeming van de nieuwe burgemeester, Van der Noot, volgde pas op 2 oktober 1833.

De Wolf verhuisde in het voorjaar van 1834 naar Brussel en stierf naar verluidt in Antwerpen op 3 februari 1861. Zoals eerder vermeld is tot op heden nog altijd geen portret van hem opgedoken, maar er bestaat wel een afbeelding van zijn ouderlijk huis. Hierbij dus het ouderlijk huis van burgemeester Joseph De Wolf (litho van ca 1830)
Deze afbeelding werd gevonden op een prentje dat op een rommelmarkt te koop werd  aangeboden in 2016. De tekst achteraan op het schutblad van de prent, noemt het huis 'Maison de la famille De olf'. De gegevens van de volkstelling die de Franse bezetter in 1796 organiseerde, bevestigen dat trouwens. Op de Houtkaai woonde inderdaad het gezin van Josse De Wolf en Isabelle van Wambeke, 'son épouse'. Het gezin telde zeven kinderen en had twee meiden ('servantes') in dienst. 

Hierbij nog een afbeelding van het huis van omstreeks 1900, zoals het vermeld staat in 'Geschiedenis der straten van Aalst' van Jos Gheysen (p 198).

En hier het 'einde' van het bewuste huis. Een jammerlijke foto vanuit mei 1940 met de uitgebrande herenhuizen aan de Vaart. Links op de foto twee van de zeven traveeën van het huis De Wolf, in het midden het aanpalende huis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten