dinsdag 14 mei 2019

Het huis der zuchten - Trappekes - Trappekesop - Vlaanderenstraat 1

"Het zogenaamde "Huis der Zuchten" (of 'de trappekes op") in Aalst zal verkocht worden door De Regie der gebouwen". 
Dat verscheen eind juni 2016 in de regionale pers. 

Het 'huis der zuchten' … klinkt alsof er hier één of ander heel spectaculair of magisch verhaal aan vasthangt. Niets is echter minder waar …

In het gebouw was vroeger de belastingdienst gevestigd. Omdat niemand graag belastingen betaalt, kreeg het gebouw al gauw de bijnaam 'Huis der zuchten'. Geen spectaculaire legende dus die aan de basis ligt van deze naam ... maar gewoon een nuchtere constatering van de feiten …

Dit gebouw bevindt zich op de hoek van de het Vredeplein met de Vlaanderenstraat en de Gentsestraat. Het pand was tot 1834 de woning van Charles-Louis De Waepenaert, gedeputeerde en burgemeester van de stad Aalst. Na zijn dood werd het onder andere nog bewoond door koopman Ignace De Wolf, fabrikant Charles Flaquet en notaris De Vriendt. 
Nadien werd het ook nog gebruikt door de Garage Alostois

In 1922 namen de diensten der directe belastingen er hun intrek. Het 'huis der zuchten' is gekend door vrijwel elke Aalstenaar, temeer ze daar niet enkel voor hun 'gewone' belastingen moesten zijn, maar ook voor de betaling en aanvraag van de fietsplaten. 
Voor de jongere lezers : inderdaad, vroeger bestonden er - naast de gekende autoplaten - ook nog fietstaksplaatjes, elk jaar een andere vorm of een ander kleurke.
In 1977 kostten deze 85 frank per stuk voor rijwielen en 135 frank voor bromfietsen. 

Dat ‘belastingen betalen’ niemand graag doet, deed ook enkele creatievelingen van ‘Het Land van Riem’ grijpen naar een vergelijking en een ‘laatste waarschuwing’ om toch zeker op tijd te komenop hun Verkleed Half-Vastenbal.


Dat ‘belastingen betalen’ niemand graag doet, lokte ook volgende tekst uit in De Gazet van Aalst van 12 mei 1949.
“Als we geel en mager zoals een uitgeknepen citroen in de ‘trapkes-op’ verschijnen, zullen daar toch nog Tarzans te vinden zijn om er het laatste uit te nijpen”.

“Men spreekt in onze stad veel over het huis der zuchten. Maar als ge daar buiten komt, hebt ge de kracht zelfs niet meer om te zuchten”. 
“Die mannen die aan ’t potje zitten, die weten zeker niet dat n’n dopper ook moet eten”. 
Het was een alleenstaand dubbelhuis van drie bouwlagen en een zadeldak, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het gebouw heeft een gecementeerde lijstgevel, op een zandstenen plint. Er zijn rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen ondermeer met oren en drup, en getraliede benedenvensters. 

Het is een Bel etage met drie deurvensters met massief balkon. Gekorniste kroonlijst.

Het gebouw was tot op het einde het eigendom van de overheid, maar stond al een tijdje helemaal leeg.  De overheid wenst het gebouw dus zelf niet meer te behouden. 

In mei 1976 vonden er grootse herstellings- en verbeteringswerken plaats. Ondanks de afscherming kon men niet beletten dat er zich heel wat stof bevond op en rond het voetpad. 
De voetgangers konden er wel gebruik maken van een – nauwe belanstingsvrije – doorgang onder de stellingen door. In ‘De Voorpost’ vond men het zelfs nodig om het een ‘ode aan de werkvrouw die daar nu moet kuisen’ te houden. 


De werken loonden echter en een jaar laten konden we opnieuw kijken naar een mooi hersteld gebouw. 


Het gebouw werd in 1997 beschermd als monument.

In juni 2016 verhuisde de documentatiedienst van de belastingen van de Vlaanderenstraat 1 naar het nieuwe kantoorblok aan de Werf. Daarmee was meteen ook de laatste afdeling vertrokken uit het‘Huis der zuchten’.
Het pand werd sedertdien niet meer gebruikt en stond leeg. 
De belastingdienst heeft er net geen eeuw verbleven. In afwachting van de verkoop werd het gebouw nu volledig afgesloten, zodat vandalen of krakers er geen schade aan konden toebrengen.

Het huis der zuchten werd ook wel eens ‘de trappekes’ of 'de trappekesop' genoemd.

Op 29/9/2022 kwam er goed nieuws in verband met dit pand. Het werd gekocht door Joke De Swaef, Politiek mandataris Open VLD Aalst - Bestuurder VZW PoHo - IBO bemiddelaar bij VDAB Aalst) die er samen met haar gezin voor zal zorgen dat er binnen de kortste keren een zucht van verwondering zal geslaakt worden. 




Bronnen

TV Oost / inventaris.onroerenderfgoed.be
FB Joke De Swaef
De Volksstem 11/03/1934
De Voorpost 21/05/1976 - 04/02/1977
De Gazet van Aalst 12/05/1949
Omschrijving gebouw : inventaris.onroerenderfgoed.be
Foto’s : MadeinAalst / FB Joke De Swaef

Geen opmerkingen:

Een reactie posten