woensdag 24 april 2019

Aalst, algemene info

Aalst  is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad telt iets minder dan 82.000 inwoners (op 1 januari 2013), die Aalstenaars – of ‘Oilsjteneers - worden genoemd.

De patroonheilige van de stad is Sint-Maarten.

Aalst is gelegen aan de rivier de Dender, waarin in de deelgemeente Hofstade de Molenbeek-Ter Erpenbeek uitmondt.

Aalst is het meest bekend om zijn jaarlijks carnaval en zijn carnavaleske vete met de stad Dendermonde over de rechten op het Ros Beiaard.

Ook de 'Zwarte Man', het standbeeld van Dirk Martens in het midden van de Grote Markt is één van de blikvangers. Dirk Martens drukte het eerste boek met losse letters in de Nederlanden; hij was bevriend met Erasmus.

Een al even beroemde telg is de romanschrijver Louis Paul Boon.

Onze stad maakte in het begin van de 20e eeuw ook een stukje van de Belgische politieke geschiedenis met als centrale figuur priester Adolf Daens (broer van Pieter Daens), over wie Louis Paul Boon overigens zijn beroemdste boek "Pieter Daens of hoe in de 19e eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht" (1971) schreef. Het belichaamt de sociale geschiedenis van een stad, streek, volk en tijdperk.

Aalst dankte vroeger zijn welvaart onder andere aan de hopteelt. De kathedraal van Amiens was het voorbeeld voor de Aalsterse Sint-Martinuskerk. Die is echter niet  afgebouwd.

Het oorspronkelijk belfort van Aalst stamt uit de 13e eeuw. Het huidige belfort is grotendeels uit de 15e eeuw.

Tot zover enkele algemeenheden over onze Ajuinenstad.

Via de ‘categorieën’ in de rechterkolom krijgen jullie een enorm aanbod van informatie over hoe onze stad ‘toen’ was en hoe ze is geëvolueerd tot wat ze nu is.

Indien jullie zelf nog dingen hebben om te delen, aarzel dan zeker niet om ze me via mail door te sturen. Ik post deze graag hierbij (of pas bestaande posten graag aan met extra informatie).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten